Miljödäck

Visste du att däcken ansvarar för 30% av världens CO2 utsläpp hos bilar? Genom att köra med miljödäck bidrar du till en skonsammare och renare miljö. Under november 2012 kom det ett nytt EU direktiv där man bestämde att alla däck skapade efter 1 juli 2012 ska visa en EU märkning. Denna EU märkning kallas för Eco Label och ger information om däckens egenskaper såsom bränslebesparing, väghållning och ljudnivå. Ett miljövänligt däck har en grön A märkning medans ett sämre däck har en röd märkning.Miljödäck
 

Besparing och tillverkning

Flera däckexperter har utfört flera däcktester på miljödäck och konstaterat att man faktiskt sparar pengar. Enligt Teknikens värld konstaterade man i en artikel att man kan spara upp till 1800kr i bränslekostnad bara genom att välja rätt däck! När man tillverkar ett miljödäck kan man använda naturgummi, apelsinolja och vegetabiliska material. Förutom mildare egenskaper kan man även se till att använda miljövänligare tillverkningsprocesser som på sikt minskar koldioxidutsläppen. Exempelvis kan man använda syntetiskt gummi, kimrök och armeringsfibrer vilket är skonsammare mot miljön.

 

Miljödäck är en framtidsplan

Det finns goda framtidsplaner när det gäller miljövänligare bildäck i världen, dom ledande däckaktörerna som Goodyear, Continental, Michelin, Bridgestone och Hankook har tagit fram ett miljöprogram som strävar efter att hitta fossila resurser till tillverkningen.


Hur blir ett däck miljövänligt?

Man tittar på vilka råvaror som används, vilket rullmotstånd däcket ger och vad som händer efter att man förbrukad däcket ”återvinning”

1. Råmaterial: Att använda miljövänliga resurser i sin tillverkning, exempelvis vegetabiliska material.

2. Rullmotstånd: Man mäter energin på ett belastat däck och tittar efter rullmotståndet. Ett lägre rullmotstånd ger mindre energi och med mindre energi rullar bilen mer. Detta leder till minskade CO2 utsläpp i miljön.

3. Återvinning: Idag har exempelvis Goodyear ett patenterat ”Devulcanizing” system som gör att återvinningsprocessen förbättras. Man räknar att den nya processen ska kunna ge en återvinning för mer än 800 miljoner däck. ( I skrivandes stund)

Däck som ska på återvinning

Populära miljödäck i Sverige

Goodyear efficient Grip är ett A klassat miljödäck med korta bromssträckor och lägre bränsleförbrukning.

Däcket har fått den prestigefyllda svanen märkningen som visar att däcket klarar av dom tuffa miljökraven. Det här däcket passar dig som vill ha en kombination av lågt rullmotstånd, billigare körning och säkerhet. Goodyear Efficient Grip klarar av höga farter och gör sig bra på våta och torra väglag samtidigt som du sparar pengar. Det här däcket klassas som ett premiumdäck och används av många sofistikerade kupéer och lyx sedaner.

Continental ContiPremiumContact 2 är ett utmärkt Miljödäck som passar dig som ofta kör i höga hastigheter. Däcket har skapats med en effektiv vattendräneringsförmåga som gör det möjligt för vattnet att dräneras iväg. Körstabiliteten på Continental ContiPremiumContact 2 är oslagbar! Under år 2009 vann det här däcket däck testet hos Auto Motor & sport i Tyskland. Något du säkert inte visste om det här miljödäcket är att den har inbyggda 3-D spår i gummiblandningen!

Michelin Energy Saver respekterar miljön och sparar energi därav namnet Energy Saver. Vad händer när ett däck sparar på energin? Jo man får ett lägre rullmotstånd som resulterar i en bekvämare och sparsammare körning. Med Michelin Energy Saver respekterar du både miljön och plånboken på sikt. Däcket är märkt med Michelins Green X symbol vilket visar att det bland annat bidrar till mindre koldioxidutsläpp.

Nokian Hakka Green Är ett däck som skapats med Silica vilket innehåller tallolja från Finland. Tekniken bakom däcket gör att man kan spara upp till 8% i bränsleförbrukning. För er som kör mycket så är Nokian Hakka Green att rekommendera! Det här är Nokians miljövänligaste däck…

Pirelli Cinturato P7 är däcket som tagit revolutionen bland miljödäck till en helt annan nivå. Det här däcket har en gummiblandning utan skadliga HA-oljor. Om du verkligen bryr dig om miljön så är det Cinturato P7 du ska köpa. Pirelli Cinturato P7 ger dig lägre rullmotstånd, mindre bränsleförbrukning och lägre koldioxidutsläpp. (Det här är också ett runflat däck)

Bridgestone Turanza ER300 Ecopia är däcket som klassats som generationens ”miljövänliga däck” I Auto Bilds däcktest från år 2010 fick det här däcket starka rekommendationer. Auto Bild lyfte fram Turanza ER300 Ecopia för dess "balanserade egenskaper på såväl vått som torrt väglag, säkerheten vad gäller vattenplaning, bra bromsegenskaper på vått underlag, låg ljudnivå och tillfredsställande bränslebesparingar".

Hankook Ventus S1 Evo K107 Ett bra däck med schyssta grepp på våta och torra underlag, Ventus S1 Evo K107 kommer med asymmetriska däckmönster vilket skyddar effektivt mot vattenplaning. Detta däck har även en konstruktion som gör den hållbarare och skönare att köra med genom is, snö och modd. Vill du ha en liknande modell fast miljövänlig så ska du kika på Hankook Kinergy Eco.

Kumho Ecowing KH19 är ett känt miljövänligt däck som minskar och drar ner på alla miljöskadliga ämnen med upp till 10% jämfört med andra däck. Gummiblandningen har gjorts med en nanoteknik för att öka bränsleeffektiviteten och därmed minska koldioxidutsläppen. Designen är excentrisk och optimerad för att ge lägre bullernivå (tidsfrekvensanalys teknik)

Gröna miljövänliga däck

Vad gör vi själva på ABS Wheels för att värna om miljön?

* Vi skickar alla däck till en återvinningsstation.

* Vår butik och lager använder energisnåla lampor.

* Vi jobbar med bland annat postnord som utbildar sin personal att köra bränslesnålt.
 

Vill du se hur våra gamla däck hämtas av återvinningsbilen?  

fancybox