Bredd
Profil
Tum
alla mönster
alla mönster

Informationen på denna sida är endast rekommendationer enligt vår bildatalista. Kontakta gärna våra däck & fälgexperter på ABS Wheels kundtjänst om du har några frågor

Offroad däck även kallad terrängdäck

Om du vill ha en säker körning på i stort sett alla underlag så är det terrängdäck eller så kallade offroad däck du ska satsa på.  Begreppet offroad eller terräng kan vara ganska så brett. Det finns idag de terrängdäck som är tillverkade för en viss sorts underlag så väl som en viss sorts bil. Innan du köper dig nya däck till din bil är det därför bra om du tänker över vart du ska köra någonstans så väl som vilka underlag du kommer att stöta på. En offroad bil och ett 4*4 fordon kan köras på flera typer av vägar och underlag. Bland dessa finns lera, sumpmark, sanddyner, snö, stenar, skogsvägar, terrängmark och så vidare. Dessa underlag betyder att du ställs inför olika utmaningar. Du kan tyvärr inte hitta terrängdäck som är lämpade för alla sorters underlag. 
Terräng däck
När man kör offroad så är det som det låter, man kör utanför vägen. Terrängdäck är väl mer det svenska namnet på offroad däck och ger även det en hänvisning om att de ska köras i olika sorters terränger och inte på landsvägar. Dock kan det vara så att du ibland behöver ta dig ut på vägarna innan du kommer fram till terrängen. Det gäller då att ha terrängdäck som klarar av även detta. Du får inte ha däck som stör andra trafikanter. Det finns terrängdäck anpassade för sommar så väl som det finns terrängdäck för vinterbruk. Här i Sverige är det bra att satsa på offroad däck som klarar av lägre temperaturer. Många utländska däck klarar dessvärre inte av det då de inte har en optimal gummiblandning för en riktigt svensk vinter. 

Att tänka på!
När du ska köpa ett terrängdäck så är det bra om du funderar lite på vad du vill att däcken ska ha för egenskaper. Är du ute efter att åka bekvämt eller är det en bra dragkraft och friktion du söker? Kanske du helst vill ha miljödäck?

En del däck som är anpassade för 4*4 fordon kallas ibland för allroundhjul, eller allrounddäck. Dessa är inte lämpade för att köra offroad med, utan ska köras på landsvägar, asfaltsvägar med mera. Även en 4*4 bil behöver riktiga terrängdäck för att klara av underlagen som finns offroad. 

Det finns idag en mängd olika terrängfordon. Dessa kräver alla olika typer av terrängdäck. Du kan idag hitta terrängdäck eller offroaddäck med en mängd olika egenskaper och i olika prisklasser. Se till att du bestämt dig för vilka underlag du vill kunna köra på innan du köper dina däck. Offroad däck

Vad används dessa däck till?

Alla sorters offroad däck eller terrängdäck är konstruerade för att de ska kunna klara av riktigt tuffa och extrema förhållanden. Men tyvärr håller de inte för evigt.  När en bil körs mycket på underlag som varierar så slits däcken mycket snabbare än vad de gör på en personbil som körs på vanliga vägar. Detta trots att de konstruerade just för offroad körning. Terrängdäck kan komma i två typer. Dessa heter radial ply och bias ply. Fråga din däckhandlare vilken sort just du ska satsa på. Självklart kommer även terrängdäck i olika storlekar precis som vanliga bildäck. Dock är det många som sätter extremt stora däck på sina terrängfordon, för att det ska se coolt ut, men även för att det finns flera fördelar med extremt stora däck. Vill även du ha stora däck på ditt terrängfordon så måste bilen anpassas för detta.  Du vill inte att däcken ska skada din bil, eller att din bil skadar dina däck. Vanliga storlekar fungerar att köra i terräng de med, så klart, det viktigaste är att det är just terrängdäck anpassade för den terräng och det underlag som du ska köra på. 

För att hitta terrängdäck eller offroad däck som fungerar till din bil så kan du prata med din däckhandlare. Det finns även en mängd däck på nätet som är billiga att köpa. Dock kan det vara värt att lägga er ett par extra kronor för att få bra däck till ditt fordon. 

Kan man köpa fälgar med terrängdäck?
Ja det kan du göra det funkar precis som vid ett vanligt däckköp. Du bör dock tänka på att köpa fälgar som ser snygga ut med högre profil.
Behövs verkligen Offroad däck?
Beroende på vart du tänkt köra så kan det vara bra att ha terräng däck. Har du planer på vanlig stadskörning så är det här ingenting för dig.
Finns det punkteringsfria terrängdäck?
Vi har inga runflat "terräng" däck i lager. 

Här visar vi ett klassiskt terrängdäck


Terrängdäck
offroad däckOffroad däck reserv
Terrängfordonoffroad däck mönsterdjup

fancybox