Kör säkert med bra vinterdäck
1 december är det lag på att bilen skall vara utrustade med vinterdäck om det råder vinterväglag. Det är polisen som avgör vad som är vinterväglag. Bra däck och fälgar är mycket viktigt för säkerheten när du är ute och kör på vägarna i vinter. Både däck och fälgar ser till att fordonet är bekvämt och säkert att köra. Fälgen håller bland annat hjul och däck på plats. Vinterdäcken är särskilt utformade för att ha ett bra grepp på halt vinterunderlag. Tillsammans ser de till att bilen drivs framåt på ett sätt som är säkert för dig och för andra trafikanter.
Det är viktigt att noggrant kontrollera dina vinterdäck och byta ut dem med jämna mellanrum. Hur ofta däcken måste bytas ut beror på en rad olika faktorer, exempelvis däcktyp, vägförhållanden, körstil, ålder, bilmodell samt hur däcken förvaras när de inte används. Mönsterdjupet på däcken måste uppfylla minimikraven för att de ska vara tillåtna att användas.
Att köra med slitna vinterdäck är farligt. Slitna däck har bland annat mindre mönsterdjup vilket gör att däcken har mindre kontaktyta och sämre grepp på vägunderlaget vilket i sin tur kan göra att bromssträckan blir längre. Däcken ska därför alltid kontrolleras innan det är dags att använda dem. Om däckdjupet nätt och jämt uppfyller minimikraven är det bättre att byta ut dem. Nya dubbdäck med mönsterdjup på 8-10 millimeter kommer ge en mycket bättre och säkrare vinterkörning.
Vilka typer av vinterdäck finns det?
Det finns två typer av vinterdäck; friktionsdäck och dubbdäck. Friktionsdäcken har inga dubbar till skillnad mot dubbdäcken som har små metalldubbar. Det är inte tillåtet att ha både dubbade och odubbade däck på bilen. Dubbade däck ger den säkraste körningen vid vinterväglag men är sämre då det inte råder vinterväglag. Därför väljer många odubbade däck särskilt då det är lagligt att åka med dom under sommaren, även om det inte är rekommenderat. En annan nackdel med dubbdäck är att de sliter på vägytan och skapar luftföroreningar.
Vinterdäck 2021
De bästa vinterdäcken 2021 är Michelin X-Ice North 4 - Continental Ice Contact 3 - Nokian Hakkapeliitta 10
Att köpa nya vinterdäck är lättare än någonsin. Här på vår hemsida kan du enkelt hitta de vinterdäck och fälgar som du behöver genom att söka med hjälp av ditt fordons registreringsnummer. Vill du läsa mer om våra vinterdäck? Klicka på
Läs merVad säger lagen om Vinterdäck?
1999 infördes lagen om krav på vinterdäck vid vinterväglag. Har du en personbil eller kanske en lätt lastbil som väger under 3,5 ton så gäller kravet om vinterdäck mellan 1:a december och 31:a mars. Det har varit svårt att definiera vad som klassas som vinterväglag, Det är ju stora skillnader på väglaget beroende var man är i Sverige. Är det snö eller frost på vägbanan så avses det normalt att det är vinterväglag.
Polisen bestämmer om det råder vinterväglag och 2001 avgjordes det första målet om vinterdäck. Sedan kravet på vinterdäck infördes så har drygt 1800 bilister bötfällts.
Om du ertappas med att framföra ditt fordon på sommardäck i vinterväglag så ligger bötesbeloppet är för närvarande på 1200 kr.
I skuggan av de pågående klimatförändringarna kan lagen lätt kännas lite utdaterad. Många delar av Sverige, framförallt de södra delarna, har inte längre en ihållande vinter med snö och halka. I dessa regioner skulle perioden för vinterdäckskrav kunna kortas ned eller kanske till och med bara införas vid behov.
Beslut om tillfälliga vinterdäckskrav skulle kunna fattas på lokal nivå eller kanske till och med av individen själv.
Vinterdäck påverkar klimatet långt mer negativt än sommardäck. De drar upp mer partiklar i luften, sliter mer på vägbanan och leder till en högre bränslekonsumption och lagen som den är skriven idag bidrar till att kör på vinterdäck långt mer än vad vi behöver.
Så här låter ett vinterdäck som är dubbat.