C-däck - vad är det?

Du har säkert noterat att det finns en mängd olika sorters däck på marknaden. Beroende på vad du har för fordon så är det skillnad på vilket däck du ska ha. Om du äger en lätt lastbil eller ett transportfordon så är det ofta ett C-däck som bör sitta på.

Detta gäller inte alla, men väldigt många av dem. Dessa lastbilsdäck är förstärkta däck och uppbyggda av fler lager än vad däck till en personbil är. De är även tyngre och har styva däcksidor.  När det gäller däckmärkning så har ett C-däck alltid ett C i sin beteckning. Ett exempel är 215/65 R16 C 108. Bland olika bilar som använder C-däck hittar vi Renault Master, VW Transporter T4 / T5, MB Vito , men även husvagnar och husbilar. C-däck har ofta ett mycket högre belastningsindex än vad ett däck för personbilar har. Detta är angivet med en siffra eller lastindex. Man bör omvandla lastindextalet i en tabell för att få fram belastningsindex i kg.
Däckbyte lastbilsdäck (C-däck)

Vad är fördelen med C märkta däck?

En lätt lastbil eller en transportbil är idag en bil som ska klara av olika sorters transporter. Dessa lastbilar är inte lika stora och tunga som en vanlig lastbil. För att du ska få en hög säkerhet och lita på dina däck, så krävs det att du väljer rätt typ av C-däck.  Ett C-däck är till tillverkat just för lätta lastbilar och transportfordon av olika slag och ger en hög prestanda samt en god säkerhet ute på vägarna. Du bör se till att kontrollera dina däck då och då, precis som man gör med bildäck. Det du ska kontrollera är lufttryck så väl som mönsterdjup.  En lätt lastbil, eller ett transportfordon får ha en totalvikt om högst 3,5 ton. 

Ett C-däck har byggts upp med flera lager för att få en ökad stabilitet. Dessutom har de förstärkta sidoväggar som ser till att däcket inte deformeras samt att det gör att det håller mycket längre. Ett C-däck har ofta samma egenskaper som ett däck för personbil, men med en extra förstärkning som krävs när det kommer till tyngre fordon. C-däck har därmed både låga ljudnivåer och bra köregenskaper som gör att du kan transportera laster som är tunga på ett säkert sätt. Ett C-däck har även egenskaper som gör att de kan användas på andra typer av fordon. Bland annat skåpbilar, stadsjeepar, husvagnar och husbilar. Se till att göra ett bra val av lastbilsdäck för att du ska få en säker färd på vägen för både dig själv och dina medtrafikanter. Lastbilsdäck

Byte av lastbilsdäck

När man funderar över vad däcket för husvagnar, släpvagnar och lastbilar ska ha för egenskaper så är det så att man vill ha däck med ett lågt rullmotstånd. Det är även bra att ha ett så lågt hastighetsindex som möjligt. Däcket bör även ha ett belastningsindex som är tillräckligt. Ett C-däck fungerar därför utmärkt till husvagnar, lätta lastbilar, transportbilar, husvagnar och husbilar. Detta beror bland annat på att dessa däck har en speciell högtrycksventil som klarar av däcktryck över 450 kPa. 

Vanliga personbildäck saknar ofta ett tillräckligt högt belastningsindex och därmed är det ett måste att investera i ett C-däck. 

När det kommer till lagar och regler så är det samma som för en personbil. Däcken ska bytas vid de olika säsongerna. Du bör alltså ha ett C-däck för sommarbruk på sommaren och ett C-däck för vinterbruk under vintertid. När det kommer till mönsterdjup så ska även lätta lastbilar ha minst 3 mm. Det finns inga ålderskrav för däck, de behöver alltså inte vara nya. Det viktiga är att de har ett bra mönsterdjup, samt att dubbdäck bör ha ett bra dubbutstick. De bästa däcken ska sitta bak på din lätta lastbil eller din transportbil. 

C-däck till husvagnar och husbilar 

För husvagnar och husbilar finns det många sorters däck att välja mellan. Du kan bland annat välja mellan RF däck, XL däck och C-däck. Det du bör kontrollera innan du väljer däck är vad du har för lastbärighet. Sedan beror däckvalet även på när du kör. Är du bara ute på vägarna sommartid, så är det tillräckligt med sommardäck. Kör du även under vintertid så är det bra att ha vinterdäck eller ett däck med året runt egenskaper. För att ta reda på vilket däck du ska ha till din husvagn eller husbil, både sort och dimension så är det bästa att läsa på de däck som redan sitter på. Det är även bra att följa rekommendationer från husvagnstillverkaren när det gäller lufftycket. Generellt har husvagnar och husbilars däck ett högre lufttryck än vad ett däck till personbil har.
Husvagn

Har ni fälgar till C-däck (lastbilsdäck)?
Ja det har vi, gå in på fälgar och skriv in ditt registreringsnummer.

Kan man kombinera vanliga personbilsdäck med lastbilsdäck?
Nej, du ska ha samma däck.

Vilka märken rekommenderar ni vid köp av lastbilsdäck?
Hos oss hittar du allt från de stora premiumtillverkarna MichelinBridgestoneContinental, men även ett stort sortiment av lastbilsdäck av hög kvalité från budget segmentet som exempelvis Camac och Aeolus.

Hur handlar jag C-däck på ABS Wheels?
Du går in på valfri flik ex sommardäck, friktionsdäck eller dubbdäck och kryssar i boxen nedan. ( se pilen )
Hur handlar jag C-däck & lastbilsdäck

fancybox