Ett reservhjul är ett däck som följer med din bil när du köper det, oftast i alla fall. Detta däck kallas även för nödhjul.
Detta hjul är till för att användas av dig om du skulle råka ut för en punktering. Det finns vissa regler kring ett reservhjul. Du får använda det som ett nödhjul tillsammans med dubbade däck, även om inte reservhjulet är dubbat.
Du bör kontrollera reservhjulet då och då. Många bilister glömmer bort det och när de väl har punktering och ska använda sig av reservhjulet så är det punka på den med. Du bör alltså regelbundet kontrollera lufttrycket på ditt reservhjul. Passa på när du ändå kontrollerar din bils vanliga däck. Det är även bra att ha med bultar som passar till fälgen på reservdäcket i din bil.
Att ha ett extra hjul i bilen är inte ett lagkrav i Sverige, men det är en trygghetsfaktor vid oförutsedda händelser. Ett reservdäck – antingen i form av ett fullstort reservhjul eller ett kompakt nödhjul – kan snabbt göra skillnad om olyckan är framme.
Ett nödhjul är dock inte utformat för långvarig användning. Det har begränsad hastighet och bör endast användas för att ta dig till närmaste verkstad. Användning av nödhjul måste ske med försiktighet, och du bör alltid kontrollera informationen i bilens manual.
När du väljer att ha ett reservhjul i bilen, är det viktigt att du känner till lagar om reservhjul i Sverige och följer rekommendationerna från tillverkaren. Ett korrekt underhållet extra hjul kan förhindra att du blir stående mitt på vägen – särskilt under längre resor eller vinterförhållanden.
Förr var det vanligt att reservhjulet var ett likadant däck som de man hade på bilen och kunde därmed användas längre sträckor. Nu för tiden är det mer vanligt med nödhjul, som är lättare och smalare än ett vanligt däck. Det brukar även vara en max hastighet på detta nödhjul.Källa:
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/proposition/godkannande-och-marknadskontroll-av-fordon_H30331/html
Reservhjulet brukar finnas under bagageutrymmets golv eller under bilen. På större bilar som SUV:ar, Jeepar och Vans sitter ofta reservhjulet monterat bak på bilen.
När du är ute och kör och råkar ut för att ditt ena däck får punktering så har du två alternativ, antingen använder du ditt reservhjul eller ditt nödhjul. Se till att ha en domkraft i bilen så att du själv kan byta ditt däck. När du bytt däck så ska du så snart som möjligt ta dig till en verkstad. Ditt andra alternativ är att använda dig av däcktätningsmedel eller lagningssats för att temporärt laga ditt däck.
Detta fungerar bara om du har ett slanglöst däck. Däcktätningsmedlet är som et slags skum, som täpper igen punkteringen. Du bör oavsett om du väljer att använda ett reservhjul, ett nödhjul eller att laga däcket temporärt bege dig till en verkstad relativt omgående. Att köra långa sträckor med något av dessa alternativ är inte att rekommendera. Du kan oftast laga däcket.
Saker att tänka på 🤔
Se till att ha ett förlängningsskaft eller liknande i din bil. Bilens verktygssats som är med från start kan vara rätt klena och de kan göra det svårt för dig att lätta på hjulbultarna.
Det blir smutsigt att byta däck, så se till att ha ett par arbetshandskar liggandes i bilen. Ha även med ett sittunderlag som du kan använda för knäna. Andra saker att låta ligga i bilen är regnponcho om det är dåligt väder när du får punktering, samt svarta sopsäckar.
Det kommer ofta med en domkraft till bilen, men den håller max för tio lyft. Har du använt den flera gånger så är det bra idé att byta ut den.
Det är viktigt att reservhjulet är pumpat så att det är klart att användas om du får punktering. Om du är dålig på att kontrollera reservdäcket så kan du fylla den med kväve som gör att ringtrycket håller 3-4 gånger längre.
Glöm inte att kolla reservhjulet nu! ⚠️
Behöver du ett reservhjul eller tillbehör som passar din bil? Utforska vårt sortiment för att hitta rätt lösning snabbt och enkelt.
Det är viktigt att instruktionerna är tydliga så att du förstår vilka steg du ska ta vid en punktering.
Vanliga frågor om reservhjul och nödhjul
Google Recensioner
Expert på däck och fälg med nära 20 års yrkeserfarenhet inom däck & fälg branschen.Jobbar delvis som skribent på ABS Wheels.