Däcktester

Varför välja en däcktest vinnare?

Genom att välja en däcktestvinare så vet du att däcket är bra då den vunnit en större tävling. Däcktester som utförs utav kända källor som exempelvis vi bilägare, Auto Motor Sport och Teknikens värld ger en stor sannings faktor. Vi har valt att fördjupa oss i år att berätta mer om Teknikens värld senaste vinterdäckstest samt aftonbladets, Råd & Rön och bäst i test guidens senaste test. Genom att köpa en däcktestvinnare så vet du att däcket klarat av alla olika testmoment för at klassas som ett säkert och tillförlitligt däck.

Vad gör ett däck till testvinnare?

Ett utförligt test som görs på ett däck ger mera information om däcket och dess egenskaper, det är skönt att veta att man köpt ett bra däck som är tyst, säker, ekonomisk och VINNARE! Det som gör däcket till en vinnare är resultatet från från de olika däcktesterna.

Genomgång om samtliga kända däck.

Varje år så genomför olika tidningar och sajter på internet däcktester. Det görs tester på både sommardäck och på vinterdäck. De som utför testerna är bland annat Auto motor sport, Aftonbladet, Teknikens värld, Vi Bilägare och Råd & Rön.
Teknikens värld testade vinterdäck och då ingick följande däck i testet;

Dubbdäck
 • Continental IceContact 2
 • Goodyear Ultra Grip Ice Artic
 • Hankook Winter I*Pike
 • Infinity Ecosnow
 • Kumho Wintercraft Ice Wi31
 • Michelin X–Ice North 3
 • Nokian Hakkapeliitta 8
 • Pirelli Ice Zero
 • Yokohama Ice Guard
Nordiska dubbfria däck (friktionsdäck)
 • Continental ContiVikingContact 6
 • Goodyear Ultra Grip Ice 2
 • Nokian Hakkapeliitta R2
 • Yokohama Ice Guard IG50
Mellaneuropeiska dubbfria däck (friktionsdäck)
 • Continental ContiWinterContact TS 850
 • Infinity Winter-Hero
 • Michelin Alpin 5
 • Vredestein Snowtrac 5
Teknikens värld har två experter som utfört dessa tester på ovanstående däck. Linus Pröjtz som varit testförare och reporter hos Teknikens värld sedan 16 år tillbaka. Sedan 2001 är han ansvarig för denna tidnings vinterdäckstester. Den andra experten är Ruben Börjesson som bland annat tävlat i internationellt rally.
Testet som Teknikens Värld utförde på vinterdäck för säsongen 2016 kom först att testa en av de allra viktigaste sakerna. Bromsegenskaperna. Bäst presterande i testet sett i helhet var ett dubbat däck och ett nordiskt dubbfritt. Nokian Hakkapeliitta 8 samt det dubbfria Continental ContiVikingContact 6 landande på samma poäng. Is testerna, gjordes på lätt ruggad is, is- och snöprestand Sedan sätts poäng utifrån skalan 20-0, medan vått och torrt bedöms utifrån en tiogradig skala där tio är högsta poäng. Detta för att testpersonerna värderar vinteregenskaperna mycket högre. Is- och snö testerna kördes på testbanor med tonvikt på repeterbara förhållanden. Våttesterna gjordes på en bana med kontrollerad väta och torrbromsningen gjordes där den absoluta majoriteten av Teknikens världs bromstester görs.
Första testet var bromsegenskaper.
Continental nordiska dubbfria däck kom högst upp med en total poäng på 51, och det gjorde även Nokian dubbdäck. Yokohama dubbdäck kom sist och fick enbart en total av 27 poäng. Test två hos Teknikens Värld var vägegenskaperna. Det gjordes ett helhetsgrepp kring däcken och de blev testade på alla underlag. Snö- och is testerna kördes i år på avlysta banor, i Vidsel strax norr om Älvsbyn i norra Sverige samt i Arvidsjaur. Våttesterna gjordes på en asfaltsbana med kontrollerad väta. Även här sätts poäng genom 20-0 på is- och snöprestanda samt tiogradig skala på barmarksegenskaperna.

Resultatet av dessa tester blev;

Is- och snöunderlag för dubbade däck;
Continental och Goodyear är de däck som är absolut bäst på snö. När det kommer till att vara bäst på is så är det Continental och Nokian. Längre ner i resultatlistan kom Infinity, Kumho och Yokohama som inte alls får till samma bra grepp och höga säkerhet.
Vått underlag för dubbade däck;
Här var Continental och Michelin bäst, medan resten av däcken presterade på ungefär samma sätt.

Is- och snöunderlag för nordiska dubbfria däck;

Här var det de nordiska dubbfria Continental och Nokian som presterade på en makalöst hög nivå.

Vått underlag för nordiska dubbfria däck;

Goodyear sticker ut hakan och presterar bra, medan Yokohama inte alls klarar sig bra.
Tredje testet var vattenplaning. Testet görs genom att man kör på en raksträcka med kontrollerad väta. Bland annat så är vattendjupet konstant nio millimeter och bilen är spårbunden för att förutsättningarna i underlaget inte ska ändra sig. Mätvärdena registreras under acceleration och vattenplaningen inträffar när drivhjulsgreppet går förlorat.
Continentals och Michelins mellaneuropeiska dubbfria däck visade sig tveklöst vara Bäst. När det gällde dubbade däck så var det Continental som var bäst.
Testet som följde var ett så kallat älg test. Det är en form av undanmanövreringstest. Här kom Continental i topp tre, med alla sina typer, alltså både dubbdäck, dubbfria däck av nordisk typ och dubbfria däck av mellaneuropeisk typ.
Även komforten testat då den är nog så viktig. Bästa däcket totalt är Continentals nordiska dubbfria däck, ContiVikingContact 6. Bästa mellaneuropeiska dubbfria däcket är Michelin. När det gäller dubbade däck så är det Continental tillsammans med Goodyear som är bäst.
Bäst i test hos Teknikens värld blev Continental ContiVikingContact 6 när det gäller de nordiska dubbfria däcken. För dubbade däck så kom Continental IceContact 2, samt att bäst i test i mellaneuropeiska dubbfria däck blev Continental ContiWinterContact TS 850. Det innebär att Continental kammade hem alla tre!
Enligt Teknikens Värld, så ser de till att alltid testa alla tre prisklasser varje år. De hoppas varje år att finna det där billiga däcket som även landar på topp i testerna. Under deras 15 år av testande har det dock aldrig hänt. Det är som man brukar säga, du får vad du betalar för.

Det bästa dubbdäck

Dubbdäck är fortfarande det som gäller som bästa alternativ när man kör på underlag som är isiga. Det har gjorts flera tester och enligt det oberoende institutet Test World, som är de som levererar däcktester till flera stora nordiska tidningar, så är det Nokian Hakkapeliita 8 som är årets bästa dubbdäck. På delad andra plats enligt dem, så kommer Continental Ice Contact 2 och Hankook Winter I*Pike.
Vi Bilägare testade även de dubbdäck och hos dem så blev den överlägsna vinnaren Nokian Hakkapeliita 8 och på andra plats så delas den av Pirelli Ice Zero och Continental Ice Contact 2.

Det bästa dubbfria däck

Dubbfria däck blir allt bättre och är bra däck för vinterförhållanden. Dess enda nackdel är att de inte har lika bra grepp på is, som dubbade däck har. Även bland dessa däck har institutet Test World gjort tester. Nokians dubbfria däck Hakkapeliita R2 är deras testvinnare och på andraplats kommer tre däck på delad plats. Dessa är; Pirelli Ice Zero FR, Michelin X-Ice X13 och Goodyear Ultra Grip Ice2.

Att välja rätt vinterdäck

När det är dags att välja däck för vintersäsongen så är det först och främst tre val du ställs inför. Du kan välja ett dubbdäck, eller dubbfritt däck av nordisk typ eller ett dubbfritt däck av mellaneuropeisk typ. Oftast är valet mellan dubbdäck och dubbfritt däck av nordisk typ då vi har ett klimat här i Sverige som gör att underlaget blir snöigt, isigt och svårt för dubbfria däck av mellaneuropeisk typ att klara av.
Dubbdäck har bäst förmåga att greppa på is. Så bor du i norr, eller kör mycket bil, så är detta ett självklart val. Dock kan ett friktionsdäck vara lika bra. Bor du i södra Sverige så finns det nästan ingen anledning till att använda dubbat. Tänk även på att på vissa ställen så är det förbjudet att köra med dubbade däck.
Däcktesterna ger dig en hänvisning om vilka däcktillverkare som ligger i topp samt vilka däck som är bäst val varje år. Dock är det inte ett måste att följa dessa om du inte vill. Du kan även rådfråga din däckhandlare om vilka däck som passar dig och din bil. Om du vill kan du även satsa på föregående års testvinnare, de är bra, men ligger i lägre pris än vad årets testvinnare ofta gör.

Däcktest sommardäck

Varje år så testas även sommardäck. Sommaren 2016 års tester är ännu inte utförda, men vi kan kika på detta års tester. Ofta skiljer de inte så mycket åt, utan det är ofta samma däcktillverkare som hamnar i topp. Även här är det bland annat Auto motor sport, Aftonbladet, Teknikens värld, Vi Bilägare och Råd & Rön som utför tester. Det finns även andra som gör tester i både tidningar och på nätet. Ofta tar många kvällstidningar upp en sammanställning av testresultaten.
Testerna går till på ungefär samma sätt som ni kunde läsa om vinterdäck, med skillnaden att man inte testar is och snö. Man testar greppförmåga, bromsförmåga, vattenplaning, undanmanövrering med mera.

Bäst i test

På första plats hos både Teknikens Världs och Auto motor & sports tester så kom sommardäcket Continental ContiSportContact 5. Detta däck blev prisat för att det har extremt bra säkerhetsegenskaper och komfort, samt en hög greppnivå och kort bomssträcka. Detta däck hade även bra egenskaper på våta vägar.
Goodyear EfficientGrip Performance är delad testvinnare i Teknikens Världs test.
Däcket har bra bromsprestanda, samt bra resultat vid vattenplaning.
Aftonbladet gjorde även de ett test och enligt dem så är det även Continental som ligger i topp med sin Continental ContiPremiumContact 5.

Råd & Rön utsedde Michelin Primacy 3 till sin testvinnare.
Denna sommar så testade Vi Bilägare en mängd budgetsommardäck och ställt det mot ett referensdäck från Continental. Här vann budgetdäcket Sava Intensa HP. Det visar att även budgetdäck kan vara värt att satsa på.

Testvinnare

Teknikens Värld
 1. Continental Conti SportContact 5 och Goodyear EfficientGrip Performance
 2. Dunlop SportBluResponse
 3. Michelin Primacy 3
Auto Motor&Sport
 1. Continental Conti SportContact 5
 2. Dunlop SportBluResponse
 3. Hankook Ventus V12 Evo
Aftonbladet
 1. Continental Conti PremiumContact 5
 2. Pirelli Cintauro P7 Blue och Nokian Hakka Blue
 3. Goodyear Efficient Grip Performance
Råd&Rön
 1. Michelin Primacy 3
 2. Goodyear Efficient Grip Performance
 3. Continental Conti PremiumContact 5
Vi Bilägare (budgetdäck)
 1. Sava Intensa HP
 2. Nexen N Blue HD Plus
 3. Gislaved Ultra Speed
Alla tester går att läsa i sin helhet via internet. En del av dem kräver att du laddar ner dem som pdf, samt är medlem eller prenumerant.

Att välja rätt sommardäck

När det gäller att välja rätt sommardäck till din bil, så är däcktester ett bra sätt att ta reda på vilka som ligger i topp. De ger en hänvisning om vilka däck som presterar bäst. Dock är det inget som säger att du absolut måste köpa ett däck bara för att det är en testvinnare. Alla tester som görs säger ju dessutom ofta olika däck som sina testvinnare. Dock ger det en hint om vilka däcktillverkare som alltid ligger på topp och gör bäst däck.

Källa:
http://teknikensvarld.se/kategori/test-provkorningar/dacktest/
http://www.aftonbladet.se/tagg/0a0f8fea-7e10-4314-bab5-0b410f069a97/f4f2ff0d2b/
fancybox