Dags att köpa nya (eller kanske de allra första) vinterdäcken? Det finns mycket att tänka på för att få bästa däcken, bästa priset osv. Med denna checklista kommer du en bra bit på vägen och slipper göra de största misstagen.

Kontroll på datum

Har du inte koll på vilka datum som gäller för vinterdäck är risken att du både kör osäkert och olagligt. Om det enligt lag krävs vinterdäck och du inte har det kan polisen ge ut böter. Kravet är att bilen måste ha vinterdäck om det råder ”vinterväglag”. Detta mellan 1:a dec och 31:a mars. Dubbdäck får som tidigast monteras 1 okt och sedan vara på bilen till 15 april.

Montera däcken i tid (före 1 dec) och montera bort dem i tid (senast 15 april) så slipper du onödiga böter.

Kontroll på dubbarna

Mönsterdjupet måste minst vara 3mm på vinterdäck. Om bilen drar en släpvagn måste även dessa ha vinterdäck med ett mönsterdjup på minst 3mm. Är det däremot lastbilar, bussar samt personbilar (klass 2) vilka väger mer än 3,5 ton är kravet 5mm.

Kontroll på underlaget

I Sverige finns två olika slags vinterdäck som är lagliga att ha under vinterhalvåret. Det ena är friktionsdäck och det andra är dubbdäck. Dubbdäcken har bättre fäste på snö och is men samtidigt ”river” de upp vägbanan betydligt mer än friktionsdäcken. I och med att dubbdäck skapar större friktion kommer bilen även att dra något mer i bränsle.

Välj vinterdäck efter underlag. Kör du främst i städer kan ett friktionsdäck vara ett mycket bra alternativ. Här blir det sällan speciellt mycket snö på gatorna. I bland annat Stockholm och Göteborg är det till och med förbjudet att köra med dubbdäck. Detta just eftersom de förstör underlaget så mycket i längden.

Utgå var du kommer att köra mest och köp typ på vinterdäck utifrån det.

Dubbdäck 46% billigare

Läs tester

Vill du ha ett riktigt bra vinterdäck så finns det bara en väg att gå – läs tester. Under 2015 genomförde exempelvis ett flertal motormagasin och tidningar tester på vinterdäck (dubbdäck). På dessa tester vann Nokian Hakkapeliitta 8 hos de allra flesta. Tydligt är att detta var det bästa dubbdäcket detta år. Här kan tilläggas att dess föregångare Hakkapeliitta 7 vunnit ett flertal tester åren innan. Här har du fler däcktester inom vinterdäck.

Pressa priset – inte kvalitén

Den som inte har råd, eller vill lägga så stora summor, på de allra bästa vinterdäcken kan gå ner en nivå i kvalité och ändå få ett helt acceptabelt däck. Men läs tester och välj däck som åtminstone inte är ”Sämst i Test”. Man ska aldrig snåla på kvalitén gällande däck och inte minst på vinterdäck. Det finns allt för många som ångrat sig på den punkten.

Däremot går det att pressa priset oavsett vilket däck som köps in. Jämför flera olika butikers prisnivåer. Kom ihåg att räkna med fraktkostnad och eventuell monteringskostnad. Det är även möjligt att köpa vinterdäck utan fälg för att slippa fälgkostnaden. Däremot tillkommer då en monteringskostnad hos däckhandlaren. Det är få privatpersoner som klarar av att montera ett däck på en fälg.