Vinterdäck regler samt sommar för 2019

Vad säger lagen om vinterdäck?

Från den 1 december och den 31 mars är det krav enligt svensk lagstiftning att ha vinterdäck ute (om det är vinterväglag ute).
Många undrar vad det är som menas med vinterväglag.  Vi har tänkt svara på det med en enkel beskrivning: Är själva väglaget ute så pass dåligt att det verkligen behövs vinterdäck då är det definitivt krav på det. Det gäller även om det till exempel finns snö,is och frost på vägarna.

Viktiga datum:

Sommardäck: gäller perioden 15 april till 1 December

Vinterdäck gäller: perioden 1 December till 31 Mars.

Sök bildäck
Alla vinterdäck regler måste följas annars riskerar man böter upp till 1200kr!
Kom ihåg att om datumet passerat ovan så kan du endå trots detta köra med dubbdäck/vinterdäck om det befaras bli vinterväglag.

Får man kombinera dubbdäck med friktionsdäck?

Som vi skrivit på vår informationssida är dubbdäck och friktionsdäck inte samma sak. Friktionsdäck och dubbdäck får inte kombineras ihop, det är inte tillåtet. Däremot kan du använda friktionsdäck året runt utan några som helst bekymmer. Vi rekommenderar självklart inte detta då den nordiska vinterväglagen inte är speciellt anpassad för det. Ska du endå köra med ett par friktionsdäck under sommaren rekommenderar vi Nokian.

Så här gäller det med släp och dubbdäck

Har bilen dubbdäck måste släpvagnen också ha det om det är vinterväglag. Du får alltså inte ha sommardäck på släpet och dubbdäck på bilen, då det blir en extra stor risk för halka.

Krav på mönsterdjup för vinterdäck

Personbilar och andra fordon med en totalvikt på MAX 3.5 ton enheter måste ha sina däck-mönsterdjup på minst 3mm.
Detsamma gäller självklart släp som dras av samma fordon.
Lastbilar och buss har andra regler då det är större. Där gäller det en totalvikt över 3,5 ton. Mönsterdjupet på lastbilar och bussar ska vara 5mm.

Viktigt att veta: Dubbdäck gäller också våra utländska förare.

Vinterdäck regler
Vart är det förbud att ha dubbdäck?

Allt fler städer i sverige skapar förbud för dubbdäck, den kändaste är hornsgatan i stockholm. Där  är det endast tillåtet med friktionsdäck. Den som bryter mot detta riskerar höga böter upp emot 1000 Svenska kronor.

Finns det undantag för att få köra utan vinterdäck?

Det finns ett antal undantag från kravet på vinterdäck, till exempel för färd till besiktningsföretag och för fordon som är äldre än trettio år.

HALKA INTE KÖP DINA DUBBDÄCK HÄR!

Sladd varning vinter