Vilka fordon har triangelformade reflexer? 🤔

Alla som är ute i trafiken har säkerligen någon gång stött på olika fordon med diverse varningsskyltar och symboler på sig.

Bland de vanligaste är de triangelformade skyltarna som sitter på många olika fordon. Men vad är det egentligen som alla dessa fordon har gemensamt som gör att de alla har samma varningssymbol? Och är alla dessa verkligen samma symbol? Vilka fordon har triangelformade reflexer? hmm läs vidare

vilka fordon har triangelformade reflexer?

Vilka fordon har triangelformade reflexer?

Olika skyltar

Det första man måste ta hänsyn till innan man svarar på denna fråga är vilken triangelformad reflex pratar vi om. Svaret på frågan vilka som måste ha den kan bli olika om man inte pratar om samma symbol.

När man pratar om trianglar på fordon så är det många som tänker på de så kallade LGF-skyltarna. LGF, som står för långsamtgående fordon, är de skyltar som måste finnas på alla de fordon som rör sig på vägarna och har en maximalt tillåten hastighet på 45 kilometer i timmen.

Vanligast på diverse mindre fordon

Denna skylt kan finnas på mopeder, traktorer, diverse arbetsfordon, epa-traktorer, permobiler och mycket mer.

Men när man pratar om de triangelformade reflexerna så menar man inte dessa LGF-skyltar utan faktiska reflexer. Dessa reflexer ska sitta på ett så kallat efterfordon. Det kan vara fordon som exempelvis en släpvagn, hästtransport eller en husvagn.

Att dessa reflexer ska finnas, och vara just triangelformade, är för att det i mörkret ska gå att se att det framförvarande fordonet har ett efterfordon och därför kan vara större, längre och framför allt långsammare än vad man annars skulle kunna räkna med.

Det är alltså skillnad mellan en varningstriangel och en vanlig triangel. Varningstriangel används för att varna andra trafikanter om ditt fordon blivit stående på grund av nödstopp, vid till exempel motorhaveri eller punktering av däck.

Sammanfattningsvis

Man kan kort och gott säga att det finns väldigt många regler som alla i trafiken måste hålla sig till, både för sin egen och för alla andras säkerhet. Och med många regler så är det inte konstigt att det dyker upp symboler som är väldigt lika varandra. Men att veta skillnaden på dessa är en viktig del i det hela för att i möjligaste mån undvika en olycka

Texten besvarar veckans fråga; Vilka fordon har triangelformade reflexer?