Vad innehåller däck? 🤔

De allra flesta tänker så klart på gummi, vilket är delvis rätt men ändå inte då det finns så många komponenter att tänka på än bara gummi. Vi gjorde en intern undersökning som visade att de allra flesta, tror att däck endast består av gummi…

För att ett däck ska tillverkas på rätt sett måste man tänka på hållbarhet, prestanda och säkerhet. Vi kommer att besvara frågan genom att gå igenom däckets alla egenskaper. 

vad innehåller däck

Som ni ser är det inte 100% gummi.

Vad är det för gummi man använder?

Vid tillverkningen används fyra huvudtyper av gummi där den vanligaste formen är naturgummi, de andra tre är syntetiskt bildade gummin som inkluderar styren-butadiengummi, Poly-Butadiengummi och butylgummi.

De tre ovanstående gummi-typerna produceras vanligtvis med polymerer som finns i råolja eller växtbaserade oljor. Bland dom populäraste oljorna finns canola olja, solrosolja, orange oil och guayule. 

Bra att veta: I moderna däck har man idag syntetiskt gummi eller naturgummi.

Däckets konstruktion (vad är inuti däcket)

Inuti ett däck finns 7 viktiga komponenter som är stål, textiler, polymer, gummi, antioxidanter, zinc, antiozonanter och kiseldioxid. 

 

Här är alla komponenter

 

Stål:

Ståltråd används i remmarna och i skivorna. 

Textiler:

Textilen ger dimensionellt stabilitet och hjälper till att stödja fordonets vikt.  

Polymer:

Fysikaliska och kemiska egenskaper hos dessa gummipolymerer bestämmer prestandan för varje komponent i däcket såväl som den totala prestandan vilket innefattar rullmotstånd, slitage och kraft.  

Antioxidanter:

Används för att minska ner nedbrytningen av gummi som blir till följd av oönskade exponeringar som exempelvis sol och syre.

Antiozonanter:

Detta används för att minska ner effekterna av ozon exponeringar. 

Kiseldioxid:

Både kolsvart och kiseldioxid är fyllmedel som förstärker gummit, det vill säga förbättra egenskaper som rivning, draghållfasthet och nötning. Detta resulterar i förbättrad slitprestanda och dragkraft. Användning av kiseldioxid förbättrar rullmotståndet. 

Vill du nörda in dig i däcktillverkning så kan du läsa den kompletta guiden här från epa.