Vad händer om bromsservon inte fungerar? 😢

Om en bromsservo slutar fungera kommer du behöva trampa mycket hårdare på bromspedalen för att få bilen att stanna. Det är inte nödvändigt att ha en fungerande bromsservo för att kunna bromsa, men det blir mycket lättare. Därför är det att rekommendera att man lämnar in bilen för service när systemet inte fungerar som det ska.

BROMSSERVO

Niklas bromsservo som vi fått lov att fotografera.

 

Hur fungerar en bromsservo?

Bromsservon och motorn samarbetar för att bromskraften ska bli större. Hela systemet är uppbyggt på motorkraften och fungerar inte när den är avstängd. Därför behöver man trycka hårdare på bromsen för att få effekt vid exempelvis en bogsering eftersom motorn inte är igång. Bromsservon är uppbyggd genom ett tätt förslutet vakuumsystem, och när det uppstår hål eller läckage slutar det fungera. Då läcker luften ut istället för att komprimeras samman till den större kraft som systemet är tänkt att göra.

Hur kan man kontrollera om bromsservon fungerar?

De flesta nyare bilmärken har en bromsservo. Vill du kontrollera om den fungerar kan du testa att trycka ner bromspedalen när motorn är av. Du behöver trycka ner pedalen ett par gånger och ska hålla foten kvar i det läget när du startar motorn. När motorn startar gör en fungerande bromsservo att pedalen trycks in lite till av sig självt. Om den inte gör det är det ett tecken på att systemet är sönder, eller håller på att gå sönder.

 

Tecken på att bromsservon håller på att gå sönder

Det finns några tecken på att bromsservon håller på att ge upp. Det kan vara bra att hålla koll på dem innan det går så långt att hela systemet fallerar. Några av de saker du bör vara uppmärksam på är:

  • Ett gnälligt eller visslande ljud från bromsarna
  • Om bromsarna väser när du trycker ner pedalen
  • Om bromspedalen går närmare golvet än den vanligtvis gör

SE VIDEO NEDAN

Teknisk beskrivning på hur bromsservon fungerar i praktiken, kallas för ”brake booster” på engelska.

Ursäkta de sena svaret, månadens förra inskickade fråga besvarar; Vad händer om bromsservon inte fungerar?