Vad är radialdäck?

På ett radialdäck löper armeringen, ofta i form av textiltrådar inuti däcket, parallellt med däckets radie och är tvärgående i förhållande till hjulets rullriktning.

Radialdäck är alltså en viss typ av däckdesign. När det gäller vanliga personbilar är en stor majoritet av alla däck som säljs idag av radialtyp. Tidigare var alla däck diagonaldäck, som har en enklare men robustare struktur. Alla däck på ett fordon måste vara av samma typ.

De första däcken av radialdesign kom tillverkades 1946 men dessa däck byggde på ett patent som var betydligt äldre än så. Radialdäck är med andra ord en gammal idé om hur man kan göra däck med bättre egenskaper än diagonaldäck.

radialdäck

Snabb-Illustration av radial vs diagonal – ser ni skillnaden?

Vilka är fördelarna med däck av radialtyp?

I de flesta fall är radialdäck att föredra framför diagonoaldäck. Här de viktigaste fördelarna man brukar framhålla med radialdäck:

  • Radialdäck ger fordonet förbättrad kontakt mot underlaget
  • Mjuka däcksidor ger högre körkomfort
  • Radialdäck genererar mindre friktionsvärme
  • Slitbanan håller längre på ett radialdäck
  • Förbättrad kraftöverföring leder till lägre bränsleförbrukning

Det är alltså klart signifikanta fördelar vi talar om och det är inte konstigt att radialdäck blivit så vanliga.

Finns det några nackdelar med radialdäck?

Jämfört med diagonaldäck har radialdäck, på grund av att kanterna är mjuka, sämre skydd vid påkörning av trottoarkanter. De har länge varit omöjligt att göra radialdäck till skogsmaskiner. Tillverkningsproceduren är mer kostsam för radialdäck.

Vad är vanligast, radialdäck eller diagonaldäck?

Sedan de första radialdäcken lanserades på 1940-talet har detta kommit att bli den dominerande däcktypen på marknaden. I de flesta fall har däck av denna typ bäst köregenskaper.

På radialdäck får man tänka att ståltrådarna går tvärs över slitbanan från sidan till sidan medan diagonaldäckens ståltrådar går lite i “kors och tvärs” över slitbanan, vilket inte bilar att radiellt mönster.

Vilka tillverkare var först med att göra radialdäck?

Michelin och Pirelli är två märken som är kända för att ha varit tidiga med satsningar på radialdäck. På 1970-talet hade de flesta däcktillverkare gått över till radialdäck. 

Källor

https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Fordonsregler/dack/Dackbyte-pa-personbil/