Vad är det egentligen offroad?

Själva begreppet offroad är ganska brett och innan du börjar leta efter offroad däck så är det bra om du funderar på vad för underlag det är tänkt att du ska köra dessa på.

Det finns många utmaningar för en offroad bil eller ett 4*4 fordon. Du har sumpmarker, sanddynor, lera, slask, snö, stenar, skogsvägar och så vidare. Alla dessa olika underlag innebär olika utmaningar. Det finns inte offroad däck som är lämpade för alla typer.

Vad innebär offroad?

Offroad innebär att du kör utanför den vanliga vägen. Om du behöver ta dig någonstans för att köra offroad så måste dina däck fungera även här och inte störa den andra biltrafiken. Det är även bra om du funderar om du ska satsa på offroad för vinterbruk eller för sommarbruk Om du vill ha offroad alternativ som ska tåla låga temperaturer är det viktigt att du köper rätt sorts däck. Något du säkert inte visste är att terrängdäck är exakt densamma som offroad.

Utländska märken kan vara farliga

Vissa utländska märken kan dessvärre sakna den optimala gummiblandningen som krävs för svensk vinter. Du behöver även fundera på vilka egenskaper däcket bör ha och vad som är viktigt för dig. Vill du ha en bra dragkraft och friktion, är en bekväm åktur viktig eller är det säkerhet och minskad miljöpåverkan som är det du anser vara de egenskaper du söker? Skriv gärna ner punkter på vilka egenskaper dina offroad däck bör ha.

Det finns däck för 4*4 fordon som kallas allroundhjul och ibland för offroad men dessa är inte avsedda för att köra på andra vägar än asfalt och liknande. Vill du kunna köra i terräng med din 4*4 bil så är det bra att satsa på offroad.

Offroad däck

Offroad däck för ditt terrängfordon

Beroende på vad du har för terrängfordon eller offroad bil så finns det flera typer av offroad däck att välja mellan. Dessa är även olika för att passa olika förhållanden. Det finns olika typer av terräng som du kan köra på och det är viktigt att dina däck klarar av det. Så se till att du väljer billiga offroad däck för den typ av terräng du kör på oftast. Alla offroad däck är konstruerade för att klara av riktigt tuffa förhållanden dock håller de inte för evigt. Eftersom du kör på varierande underlag så slits de snabbare än vanliga däck på din personbil. Offroad däck finns oftast i två typer. Dessa är radial ply och bias ply. Offroad däck kan även komma i varierande storlekar.

offroad

Alldeles för stora däck kan skada bilen

Det finns de som sätter på stora däck på sitt terrängfordon, dels för att det ser coolt ut, men även för att det finns fördelar med att ha stora offroad däck. Om du tänker satsa på en större modell av billiga offroad däck så är det dock viktigt att du anpassar din bil för detta. Detta för att däcken inte ska skada bilen och tvärtom. Du kan även välja normal storlek på dina offroad däck. Du behöver inte ha stora däck för att kunna köra i terräng. Det viktigaste är att det är offroad däck som klarar av terrängen du kör i.

Missa inte världens häftigaste terrängfordon

Bra att veta: Trycker du på knappen ovan kommer du att hamna på en av ABS Wheels huvudsidor. Just nu befinner du dig på ABS Wheels blogg.