Svanenmärkta däck – bluff eller på riktigt?

Svanenmärket har främst förknippats med livsmedel, hygienprodukter och saker du finner i hyllorna i matbutikerna, men faktum är att även bildäck kan ha Svanenmärket på sig.

Precis som märket medger att det rör sig om ett visst uppfyllt miljökrav på livsmedel, så handlar det om exakt samma princip när det kommer till däck, dvs så kallade ”svanenmärkta däck”.

Svanenmärkta däck

Fiktiv-illustration

Vad utmärker Svanenmärkta däck?

Svanenmärkta däck har flera egenskaper som måste finnas för att kunna kalla sig just Svanenmärkt.

  • En tillräckligt  låg ljudnivå ”tysta däck” för att minska buller när det används.
  • De måste hålla hög säkerhetsnivå.
  • De ska ha en lång livslängd och vara slitstarka.
  • Ett lågt rullmotstånd eftersom detta klassas som mer miljövänligt.
  • Fria från miljöfarliga ämnen som HA-oljor – giftiga däck.

Det fanns dock ett godkänd val

Från början var det bara Goodyears däck (efficientgrip) som fick ha Svanenmärket, men med tiden har även andra märken kunnat ta del av det. Idag har alla svenska däcktillverkare rätt att stoltsera med åtminstone ett däck med märket, vilket tyder på att man i Sverige tar miljökraven på allvar.

Det ska också till att nämnas att Svanenmärket själv har skärpt sina krav och lagt till med ännu striktare regler som måste efterföljas för att ge bort märket. Det krävs åtskilliga kontroller av oberoende part för att se till att kraven uppfylls.

Regummerade val väl bra?

Man brukar också tala om regummerade däck som miljövänliga. regummerade däck är återanvända däck där mönsterdjupet ersatts. Detta för att minska energin vid däcktillverkningen. I Sverige är regummerade däck också fria från farliga ämnen och måste uppfylla speciella kvalitetskrav. Detta betyder dock inte att alla regummerade däck automatiskt har en Svanen-stämpel på sig, men chansen är ofta större att de faktiskt har det.

Är Svanen-däck lika greppvänliga?

Ja, man har inte velat tumma på kvaliteten i det syftet. Alla Svanenmärkta däck ska ha en lika bra greppvänlighet som övriga däck och hålla exakt samma väghållning.