Stänkskydd – Så fungerar det! 🤓

STÄNKSKYDD

Illustration av stänkskyddet på en bil.

Nya typer av stänkskydd

Många av de nyare bilmodellerna är inte utrustade med samma typ av stänkskydd som förr vid däckens baksida som är menade att skydda mot grus, snö och annat som lätt stänker upp på lacken och bidrar till skador. Det gamla stänkskyddet har tagits bort, både på grund av den nya EU-standarden på bilar, för att det påverkar bränsleförbrukningen och luftmotståndet och för att det estetiska intrycket försämras.

Istället fungerar karossen på många bilar numera som den nya tidens stänkskydd och anpassas alltså till de nya EU-reglerna, vilket kanske inte alltid gynnar de bilar som vistas i det kalla och ofta snötäckta Sverige. Anser du att din bil behöver utrustas med stänkskydd, kan du dock skaffa dina egna.

Materialet i stänkskydd

Ett stänkskydd eller en stänklapp som de också kallas, är gjort av gummi eller plast och kommer i olika storlekar och former, beroende på fordonets däckstorlek, bilmodellen m.m. PVC anses som det vanligaste materialet på stänkskydd. Ett liknande material är kaylan eller polyuretan som är en aning tåligare. Det senare klarar av både värme och kyla bättre och förstörs inte lika lätt. Dessa är på det viset ett bra val för dig som kör hårt och kanske tävlar.

Robust gummi är ett annat material som ofta förekommer och som vissa bilägare även köper för att sedan skära ut och tillverka sina egna skydd av. Dock finns de naturligtvis även som färdiga stänklappar. Vilket material man föredrar är upp till var och en men många tycker ibland att gummi har benägenhet att vara för slappt.

universal anpassad stänkskydd

Universala versioner kostar ca 350-400 kr * Beroende på storlek.

Modellanpassade stänkskydd

Även om det ibland kan vara svårt att få tag i skydd som är tillverkade för just din bil, så säljs det dock på vissa ställen – både online och i butiker. Ofta ingår då även monteringskit och bruksanvisning så att du som är nybörjare också har en chans att förstå dig på hur man går tillväga. Olika regler för avstånd m.m. mellan exempelvis stänkskärmens nederkant och marken är särskilt viktiga när man till exempel sysslar med motorsport.

 

Så här installerar du stänkskyddet

Det är väldigt enkelt, börja med att ta ur allt från paketet du precis beställt. Gå till bilen och montera dit skyddet med hjälp av monteringskitet. Filmen visar hur du monterar oavsett märke. Se längst ner:

  • CRE
  • Dee Zee
  • Highland
  • Husky Liners
  • Rally Armor
  • Road Sport
  • Weather Tech.

 

Vill du beställa?

Beställ uppsättning?

2 + 14 =

OBS frågor kring denna lösning ställs till seo@abswheels.se som ansvarar för universal delar.