Test sommardäck (bäst i test)

Sommardäck bäst i test” är en viktig rubrik inom den del av motorjournalistiken som handlar om att slå fast vilka däck som är säkrast.

Detta är konsumentupplysning när den är som bäst och viktigast, eftersom vårt val av däck handlar om allas säkerhet och dessutom är det en miljöfråga. Man ska dock ta utnämningen ”Sommardäck bäst i test” med en nypa salt. Tidigare var bedömningarna väldigt subjektiva och inte sällan spelade det en viss roll om däckmärket i fråga annonserade i den recenserande tidningen eller inte.

Idag finns det fler oberoende testare och metoderna för att, på ett mer objektivt sätt, utvärdera däcks kvalitet inom olika områden har också blivit bättre. Ett testvinnande däck är helt enkelt ett bra däck, det kan man vara ganska säker på. Vad som är ett bra däck för dig beror dock på hur däcket presterat inom testets olika områden och på hur relevanta dessa är för dig.

Fördelar med bäst i test

pokal

  • Väggrepp under normala körförhållanden
  • Väggrepp på vått väglag
  • Rullmotstånd och bränsleförbrukning
  • Upplevd körkomfort
  • Bromssträckor på olika underlag

Sommardäck bäst i test 2020

Om vi tittar på de senaste utnämningarna i den för alla bilägare viktiga kategorin: ”Sommardäck bäst i test”. Finska Nokian levererade två modeller som finns med i diskussionen. Nokian Hakka Blue 2 och Continental premiumContact 6 . Dessa två lovordades, för bland annat våtgrepp och kurvtagning.

Sommardäcken som är bäst i test, enligt Råd & Rön, Pirelli Cinturato P1 som beskrivits som ett däck med väldigt goda allroundegenskaper. Det görs fler och fler tester, du som kör till exempel SUV hittar speciella genomgångar och det samma gäller om du är ute efter ett så kallat året runt däck.

Inte alla som är överrens

Det man kan säga när det gäller utnämningen ”Sommardäck bäst i test” är att alla testare inte är överens. Däremot kan man konstatera att de flesta däck som placerat sig i topp i ett test även finns med på en topplacering i flera andra. Det är kanske också värt att notera att det, till stor del, är samma däck och däckmärken som figurerar i de flesta testerna.

Trots att det finns hundratals modeller att välja mellan på marknaden. Vill man ha ett bredare urval ska man även läsa tidningarnas och branschorganisationernas särskilda tester av budgetdäck. Vinnarna där står sig ofta väl i konkurrensen med de bästa premiumdäcken.

budget vs premium sommardäck bäst i test

Skillnaden mellan bäst i test och budget

Det är inte alltid en skarp skiljelinje. Mellan Sommardäck bäst i test och de billigaste budgetdäcken. Faktum är att billiga däck många gånger placerar sig i toppen av tester där premiumdäck testats. Just priset på däcken är ju en egenskap som i regel vägs in när testvinnaren koras och där har, som alla förstår, budgetdäcket ett övertag gentemot ett dyrare däck.

Idag är det vanligare att de bästa däcken alltid hamnar på topp. Oftast är majoriteten bland vinnarna premium alternativ. Det är sällan ett lågprisdäck vinner pris.

Egenskaperna är den stora skillnaden

Exakt vad det är som skiljer ett typiskt ”Sommardäck bäst i test” från billiga däck varierar eftersom det är olika egenskaper som utvärderas. Generellt kan man säga att billiga däck ofta består av en billigare gummiblandning och det är något som kan påverka en lång rad av däckets egenskaper.

Budgetdäck brukar heller inte ha några innovativa lösningar som är unika för just den modellen utan det handlar i regel om okomplicerade konstruktioner som kanske inte utvärderas lika länge och noga som ett testvinande premiumdäck.

Sommardäckstester från 2014-2018

I testkatgorin Sommardäck bäst i test 2014-2015 placerade sig Continental ContiSportContact 5 på första plats i de oberoende och viktiga tester som genomfördes av Teknikens Värld och Auto motor&sport. Det är två topplaceringar som för med sig en hel del prestige och de av däckets egenskaper som särskilt lyftes fram var den korta bromssträckan. Goodyear EfficientGrip Performance är en annan testvinnare från den perioden som fortfarande är ett bra köp. Däcket har lågt rullmotstånd och utmärkt bromsprestanda. Rekommenderas 2019!

Två andra kandidater till den åtråvärda titeln ”Sommardäck bäst i test” är Continental ContiPremiumContact 5 och Michelin Primacy 3. Däcket från Continental ansågs ha väldigt bra grepp och fina köregenskaper i största allmänhet men fick också ett lite minus för rullmotståndet.

Det gäller för övrigt även testvinnaren Continental ContiSportContact som vi skrev om i föregående rubrik. Michelin Primacy 3 presterade som allra bäst när det gällde köregenskaper på torra sommarvägar och det fick högst totalpoäng av alla testade däck och benämndes följaktligen som ”Sommardäck bäst i test” i det däcktest som Råd&Rön genomfört.

Ofta är just testvinnande däck som inte är helt nya på marknaden ett riktigt bra köp.

framtiden

Vem tror vi blir bäst i test vinnaren år 2020?

Det är svårt att sia om vilken däcktillverkare som kommer att ligga bakom ”Sommardäck bäst i test 2020”. Oddsen för att det är en av de tillverkare som redan omnämnts i den här artikeln är rätt så låga. Inte sällan är det en liten vidareutveckling av ett existerande däck som tar hem priset. Något annat som kan vara avgörande är om en däcktillverkare är nära ett tekniskt genombrott.

-Vi tror att Continental PremiumContact 6 blir vinnaren!

Ständig kamp gör det svårt att chansa

Det är dock mycket svårt att ha en uppfattning om hur olika märken ligger till i den ständigt pågående kampen om små förbättringar i den lönsamma däckbranschen. Det handlar om hemlighetsmakeri och väl skyddade testanläggningar som ibland utsätts för industrispionage. Vissa motorjournalister försöker hålla koll på nya patent och patentansökningar eftersom dessa kan ge en fingervisning kring framtida genombrott.

En annan faktor som kan vara utslagsgivande är vilka produktionsförutsättningar de olika företagen har i branschen. Ett samarbete mellan två företag kan till exempel innebära synergieffekter. Priset kan sänkas så mycket på en modell att den blir en framtida testvinnare.

Pirelli var en av vinnarna 2019

Pirelli P-Zero är enligt oss vinnaren för 2019, de allra flesta håller säker med oss. 

Vill du läsa hela vår däcktest sida?