När måste man byta till vinterdäck

När måste man byta till vinterdäck år 2019?

Du ska byta till vinterdäck mellan 1 december 2019 och 31 mars 2020! Gäller det dubbdäck så är det tillåtet från och med 1a oktober 2019 till 15 april 2020.

Tänk på att du bör känna till följande;

Vinterdäck 1 december–31 mars 2019

Ditt fordon bör ha vinterdäck från 1 december–31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl tunga som lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon.

Följande beteckningar är godkända:

  • M+S
  • M.S
  • M-S
  • M&S
  • Mud and Snow

Bra saker att veta!

Vad gäller för friktionsdäck vs dubbdäck?

Dubbdäck gäller från och med 1a oktober 2019 fram till 15 april 2020! OBS att du inte får ha dubbdäck på vissa ställen i Sverige: Uppsala, Göteborg, Stockholm med undantag för Malmö.

I Stockholm får du exempelvis inte ha dubbdäck på Hornsgatan, I Göteborg får du inte ha dubbdäck på Friggagatan och Odinsgatan, I Uppsala är det inte tillåtet att använda dubbdäck på delar av Kungsgatan och Vaksalagatan. Här rekommenderas istället friktionsdäck så kallade dubbfria vinterdäck. Ring 08 591 217 77 vid frågor.

Vad händer om jag kör med dubbdäck där det råder förbud?

De som bryter mot reglerna riskerar böter på 1 000 kronor. Väl på plats är det svenska polisen som bestämmer, oftast brukar man komma ifrån med en varning, det finns dock surgubbar som bötfäller dig direkt.  Kom ihåg att du också får böter om du kör med dubbdäck under förbudsperioden 16 april – 30 september. Knasiga regler? Längre ner presenterar vi nästa inlägg där vi berättar mer om reglerna

Hur ser förbudsskylten ut för dubbdäck?

Dubbdäcksförbud skylt

Enligt transportstyrelsen gäller den här varningen under perioden 2019-2020

PS: Åker du fast bör du be om ursäkt och meddela konstapeln att du inte såg skylten. Detta brukar oftast resultera i att dom visar förståelse och varnar dig. Käfta aldrig emot – forskningen visar att det aldrig hjälper mot auktoriteter(1).

Det är lag på vinterdäck om

Dag(ar)

:

Timme(s)

:

Minut(er)

:

Andra(s)

Välj något av följande val:

Undrar du mer om vinterdäck regler?