Mönsterdjup sommardäck böter (år 2019 – 2020)

Enligt svensk lagstiftning ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm. Böteslappen är 1200kr! Du bör även vara försiktig med friktionsdäck.

1,6 mönsterdjup

Steg 1 – Innan du kontrollerar mönsterdjupet

Ställ bilen på en jämn yta där bilen kan stå stilla, se till att ha handbromsen i eller åtminstone använda dig utav parkeringsläge (om du nu har det). Vrid ratten så långt det går åt högra sidan och därefter tar du fram ett måttband för att mäta mönsterdjupet. OBS att denna bild visar ett godkänt mönsterdjup för ett sommardäck.

Mönsterdjup sommardäck

Steg 2 – nu ska vi kolla bakdäcken som är minst lika viktiga.

Det är svårt det vet vi alla eftersom att man inte kan vrida ett bakdäck så det du kan göra är att hissa upp bilen för att kolla mönsterdjupet eller så ber du någon med små händer mäta mönstret. Det ska gå att göra själv men är det så att du har jätte stora händer så får du ta till hjälp det är ingen fel med det :).

Mönsterdjup bakdäck sommardäck

Steg 3 – Kontrollera mönsterdjup

Nu när framdäcken är lättåtkomliga kan du börja kontrollera mönstret och däckets tillstånd. Var noggrann och kolla ordentligt då et dåligt mönsterdjup skadar däcken och även bilen på sikt. Kontrollera mönsterdjupet regelbundet med en mönsterdjupsmätare. Det gör det mycket lättare att mäta och dessutom går det fort en sådan kan du köpa på exempelvis biltema.

Mönsterdjupsmätare till sommardäck

Viktig information:

Sommardäck måste ha minst 1,6 mm mönsterdjup (3,0 mm gäller för dubbdäck)

 

Introduktion och säkerhet om mönsterdjup

Ingen vill någonsin råka ut för vattenplaning det är farligt! Speciellt om man inte hinner manövrera vid rätt tillfälle. Jag läste en artikel där Mats Carlsson, utvecklingschef på NTF berättat det. Folk kör tydligen utan rätt millimeter med alldeles för få vilket ökar risken för stora problem, vet du att du har dåliga däck stanna hellre hemma eller åk till närmsta bilverkstad.

Bor du nära Norrort; Uppsala, Märsta, Rosersberg, Upplands Väsby, Sigtuna, Sollentuna, Häggvik mfl kom in direkt till oss på ABSWHEELS vi har öppet mellan 08:00 – 18:00 nu under vintersäsongen 2019, under sommaren kör vi dom vanliga öppettiderna mellan 08:00 – 17:00.

 

Hur som helst tillbaks till temat ”mönsterdjup för sommar”

Vill du enkelt kontrollera ditt sommardäck? Leta fram en femma och placera den bland mönstret och kolla om avståndet mellan kanten och överdelen på siffran 5.

 

Polisen ger dig böter om du kör med för låga millimeter.

När polisen är på plats och ska kontrollera dina sommardäck då är det KRAV på att minsta möjliga mönsterdjup inte får understiga 1.6 millimeter. OBS att man nästan alltid tittar på mittersta tre fjärdedelarna av slitbanan.

Lite mer fakta

Något du inte kände till om mönsterdjup.

Visste du att förr hade man ett mönsterdjup på 8-10 millimeter något som på senare tid ändrades till att bli 7-8 millimeter, nu tänker du säkert att biltillverkarna gjort så här bara för att tjäna mer pengar men det stämmer inte, tanken bakom detta är för att ge minskad bränsleförbrukning.

 

För dig som tänker miljö + rätt mönsterdjup

Anders Karpesjö på Däckspecialisternas Riksförbund berättar i en artikel från 2010-02-22 Källa* MHF:

Extremt goda miljöegenskaper, till exempel lågt rullmotstånd, kan innebära att ett däck har sämre trafiksäkerhetsegenskaper

 

Mer om ovan (egna synpunkter)

Då undrar jag som är däckspecialist på abswheels, är det verkligen så att man ska se sig för vid köpet utav sommardäck? Nja, det beror på helt och hållet vem föraren är, kör du lugnt och ”normalt” så bör detta inte vara något problem. Kör du en sportbil eller lite tyngre bil så kanske du ska ta ett mer anpassat däck. (obs att reglerna gäller detsamma för miljödäck)

 

Hur mycket böter får jag om jag struntar i mönsterdjupet på sommaren?

Enligt polisens hemsida står det 1200 kr för ett slitet däck och det är precis det som menas med ett dåligt mönsterdjup.

Källa: https://polisen.se/Lagar-och-regler/Boter/ 

Vad är ditt råd Johan inför val av sommardäck

Det handlar om hur du trycker på bromsen, vilken körstil du har och samt vad för typ av bil. Det bästa är att ringa in till oss eller komma in på Turbingatan 13, 19565 Arlandastad (Märsta).

Läs gärna mer om vinterdäck regler. Många ställer den klassiska frågan: ” När måste man byta till vinterdäck ? ”