Vad är en kombibil?

Vad står ordet kombi för, tro? Kan det möjligen vara en förkortning av ordet ”kombination”? Ja, troligen. I bilvärlden skulle det kunna handla om att kombinera olika behov i ett och samma fordon. Kärt barn har dock många namn, som det heter.
 
 
En kombi, som bilar med en viss karosstyp kallas, hade ett tag namnet ”herrgårdsvagn” – ett uttryck som myntades av Volvo i samband med de kombibilar som märket lanserade på 1980-talet. Herrgårdsvagn lät bra mycket mer glamoröst än öknamnet ”sosse-container” som också var ett uttryck för (främst Volvos) kombibilar.
 
kombibil

Typisk kombibil

Praktisk laståsna

Nåväl. En kombi är alltså en biltyp som genom sin karossform erbjuder ett lastutrymme som slår vanliga sedan-modeller på fingrarna. Det här är därmed en biltyp som tilltalar barnfamiljer och andra som önskar få plats med skrymmande – eller många – föremål. Med andra ord är en kombi en praktisk bil som tilltalar oss svenskar; i inget annat land säljs så stor andel kombibilar som i Sverige. Sedanmodellerna är därför en någorlunda sällsynt syn på vägarna. Om samma bil finns att tillgå som kombi är det oftast det som svensken väljer.

 
Tips; Läs också artikeln ”10 bra terrängfordon
 
Samma underhåll 
Rent tekniskt är en kombibil samma som vilken annan karossvariant som helst. Det här innebär samma behov av underhåll som på alla andra bilar. Anlitar du en SFVF-ansluten bilverkstad kan du lita på att arbetet alltid utförs på bästa sätt. SFVF står för Sveriges Fordonsverkstäders Förening och bland medlemmarna finns både märkesverkstäder och ”obundna” verkstäder.
 
Finns allt från sport till familj
Att välja en kombi innebär inte att du behöver göra avkall på dina sportiga ambitioner. Det finns riktiga ”superbilar” med kombikaross på marknaden som ger sportbilarna en rejäl match. Titta exempelvis på Audi RS4 och någon av Volvos Polestar-modeller som utrustade med skålade sportstolar och andra tillhörande attribut inte gör bort sig på en racingbana. Familjefraktare och sportbil? Ja, det är en fullt möjlig kombination!
 
Topp 5 kombibil ( i Sverige ) 
  1. Volvo v90
  2. Volvo v60
  3. Volkswagen passat
  4. Skoda octavia
  5. Mercedes e-klass

Topp 5 kombibil (i världen)

  1. Mercedes C-klass
  2. Mini Clubman
  3. Subaru Outback
  4. Volkswagen Golf SportWagen
  5. Volvo V60

Här är världens bästa kombibilar ( film )

PS, kolla nummer åtta för ett gott skratt😂