Köp Året runt däck (allrounddäck) året runt däck

Året runt däck är utformade för att användas året runt i länder med ett mildare klimat.

Året runt däcken är skapade för att ge ”bra grepp” på både vintern och sommaren.

I Sverige kallar vi dessa däck för året runt samt allround. Tanken är att de ska fungera året om. Den stora frågan är om dessa däck verkligen funkar för svensk klimat?

Du kan läsa mer om det längre ner, vi listar även för och nackdelar.

 

Bästsäljare just nu

Läs mer

Varför rekommenderar ni inte året runt däck?

Alla forskare och specialister (även statens väg och transportforskningsinstitut) har avrått bilister från att köpa året runt alternativen som marknadsförs i Sverige.

OBS: Många beblandar felaktigt Året runt däck med friktionsdäck


Vilka är anledningarna till att inte åka med året runt däck?

  1. Samtliga svenskregistrerade aktörer är alla överens om att inte marknadsföra året runt valen.
  2. Många experter inklusive ABS Wheels avråder bilister från att köpa ”4 season” och ”all season”
  3. Skillnaden mellan renodlade vinter-sommardäck är stort jämfört med året runt alternativen, forskning visar signifikant skillnad i grepp.
  4. Endast däck med 3PMSF (snöflinga) är godkända i Sverige. Därför kan inte denna typ av däck klara av de extrema kraven Transportstyrelsen satt.
  5. Experter som bla Lars Bergmark från Pirelli har sagt i media att dessa däck inte är lika bra som renodlade sommar och vinterdäck.
  6. STRO (scandinavian Tire & Rim organization) avråder även dessa däck. Besök deras sajt för att se alla godkända däck för svenska vägar.
  7. EU kommer att ta fram en isgreppsmärkning 2021 vilket garanterat kommer att göra det svårare för däcken som marknadsförs som året runt.
  8. Samtliga däckkedjor skriver i stort sett samma sak ”det finns inga däck som i praktiken kan användas året om”
  9. Auto Motor & Sport gjorde ett intressant test av året runt sulorna där de framgick att vissa kan tänkas vara bra dock rekommenderar man inte det.
  10. Vissa aktörer har av media blivit uthängda som osäkra när de marknadsfört denna typ av däck.


KÄNDA ”ÅRET OM DÄCK”

  • Continental AllSeason contact
    • Goodyear Vector 4Seasons
    • Michelin CrossClimate +
    • Nexen N””blue 4 Season
    • Toyo Celsius

När ska man inte använda dessa däck?

Enligt senaste utskicket från Robert Collin så skriver han att Året runt däcken inte är godkända som vinterdäck… lite otäckt eller? Han hade tydligen gjort en sökning och funnit flertalet företag som säljer dessa däck öppet trots förbudet.

Förr kunde man besöka sajten STRO för att se alla tillåtna däck, den listan har dock upphört i samband med EU reglementet.

Vi på ABS Wheels tycker att det är korkat att åka omkring med dessa däck.  Du vet väl att polisen ger dig dryga böter om du åker fast vid ett kontrolltillfälle… Fortsätt läs nedan så förstår du varför.


Hur stor är risken att man får böter?

Enligt arbetarbladet fick Abdul Dushvili böter på hela 1200kr för att han hade året om däck på vintern, helt sjukt?

Nej – egentligen inte… Däcket var helt enkelt inte godkänt som ett vinterdäck därav gav polismannen Johan Lind, Abdul böter.

Vi tycker givetvis synd om Abdul. Det är inte hans fel! Däckhandlaren som salufört de däcket har ansvaret. Gott folk! Var uppmärksamma om ni tänkt köpa dessa däck.

 

När är Allround "året runt däck" säkra?

Enligt SVT´s artikel där Mattias från statens väg och transportinstitut svarat så säger han att dessa så kallade året runt gummin ger sämre styrförmåga.

Vad är en bra styrförmåga?

Kör du bilen och gör en snabb inbromsning utan att känna rapp i styrningen så har du en bra styrförmåga, känner du däremot skakningar är styrförmågan dålig.

Året om däcken är inte säkra nog att användas under vintern. På sommaren är det dock inga problem. Känner du dig osäker, köp friktionsdäck!

Vill du vara 100% säker så ska du köpa dubbdäck, det finns ingenting bättre och säkrare än dubbdäck.

Ett annat livsfarligt alternativ är motsvarigheten Allvädersdäck (samma sak dock annat namn)

Tyvärr! Tyvärr hittar vi inga däck i vårat lokala lager som stämmer överens med era dimensioner. Vänligen kontakta vår kundtjänst för tips om andra passande däck 08 59121777.
fancybox