Året runt däck kan leda till döden ⚠️

Året runt däck är utformade för att användas året runt i länder med ett normalt klimat som exempelvis Storbritannien. Dessa däck är utformade för att ge bra grepp på både vintern och sommaren.

Många beblandar felaktigt  Året runt däck med friktionsdäck. Ett friktionsdäck är ett däck som skapats för att fungera på vintern, däckets gummi är hårdare och fäster sig bättre mot marken. Året runt däcken är inte att rekommendera!

Branschens experter varnar

Enligt senaste utskicket från Robert Collin så skriver han att Året runt däcken inte är godkända som vinterdäck… lite läskigt va? Han hade tydligen gjort en sökning och funnit flertalet företag som säljer dessa däck öppet trots förbudet.

Förr kunde man besöka sajten STRO för att se alla tillåtna däck, den listan har dock upphört i samband med EU reglementet.

Vi på ABS Wheels tycker att det är korkat att åka omkring med dessa däck.  Du vet väl att polisen ger dig dryga böter om du åker fast vid ett kontrolltillfälle… Fortsätt läs nedan så förstår du varför.

Här är bra däck

Varning för Åretrunt däck

Tillverkningsmetoden för Året runt däck.

När man tillverkar denna typ av däck så använder man en annan kombination för däckmönster och gummi. Det finns dock något positivt med året om däck och det är självaste kostnaden, tänkt dig hur skönt livet vore om du bara köpte ett set däck som funkar år efter år, inga byten, inga kostnader och inga problem… Låter som något fantastiskt i mina öron? Tyvärr är det inte så, dessa däck är mycket hårdare. Om man säger så här, dom har tillverkat däcket för att hålla under sommaren och vintern. Kör du väldigt lite så visst ”go for it”. Kör du däremot enligt normalgraden så är inte dessa däck att rekommendera.

polis böter

Bilden används i illustrativt syfte

Fick böter för året runt däck.

Enligt arbetarbladet fick Abdul Dushvili böter på hela 1200kr för att han hade året om däck på vintern, helt sjuk?

Nej – egentligen inte… Däcket var helt enkelt inte godkänt som ett vinterdäck därav gav polismannen Johan Lind, Abdul böter.

Vi tycker givetvis synd om Abdul. Det är inte hans fel! Däckhandlaren som salufört de däcket har ansvaret. Gott folk! Var uppmärksamma om ni tänkt köpa dessa däck.

Varför är året runt däck inte säkra?

Enligt SVT´s artikel där Mattias från statens väg och transportinstitut svarat så säger han att dessa så kallade året runt gummin ger sämre styrförmåga. Vad är en bra styrförmåga? Kör du bilen och gör en snabb inbromsning utan att känna rapp i styrningen så har du en bra styrförmåga, känner du däremot skakningar är styrförmågan dålig.

Året om däcken är inte säkra nog att användas under vintern. På sommaren är det dock inga problem. Känner du dig osäker, köp friktionsdäck! Vill du vara 100% säker så ska du köpa dubbdäck, det finns ingenting bättre och säkrare än dubbdäck.

Ett annat livsfarligt alternativ är motsvarigheten Allvädersdäck (samma sak dock annat namn)

Denna information gäller för hela år 2020