Däck slits och blir ömma med tiden, detta händer dessvärre alla bilägare och är något oundvikligt. Hur snabbt däcket slits beror på körsätt och däckmärke.

En punktering är något alla kan drabbas av så den delen kommer jag inte att skriva om. Får du en punktering så kan du läsa vår guide som berättar om du ska laga eller byta ut däcket vid punktering. Det du bör tänka på som bilägare är att regelbundet undersöka dina däck, ett däck som undersöks regelbundet håller alltid längre. Känner du dig osäker och inte vet hur man gör så rekommenderar vi dig att kolla med en verkstad/mekaniker.

gamla däck

Fem varningssignaler som tyder på byte

1. Mönsterdjup

Hur mycket mönsterdjup har du kvar lille vän? Det tar bara en minut. Fortsätt läs…

Man kan mäta på två olika sett det klassiska är att ta en femkrona och mäta enligt nedan. Märker du att det är större än 3mm så är du på den lugna sidan. Du kan läsa mer om denna metod här.

Mönsterdjup med femkrona

Andra sett att mäta mönsterdjup på sina däck är att köpa en mönstermätare som ser ut så här:

Mönsterdjupmätare

Du kan läsa mer om hur man mäter mönsterdjup här.

 

2. Slitageindikatorn på däcket

Slitageindikator på däcket

Nya däck har små platta gummistänger/ränder som löpet längst vinkeln på däcket. När du börjar se små ”slitageindikatorer” dyka upp då  är det dags för ett däckbyte. Dom brukar visas som plana gummi streck. Här kommer en inzoomad bild på vad jag menar ovan.

 

3. Sprickor i sidoväggen

Spricka i däcket

Skadade och väderbitna sidoväggar är ett dåligt tecken, det visas oftast i sidoväggarna på däcket och ser ut så här:

 

4. Utbuktningar och Blåsor på däcket

Buckla i däcket

En bula eller en blåsa på dina däck kan leda till att något extremt händer dig på vägen. Har det gått så här långt så bör du byta ut ditt däck. Ser det ut så här BYT UT däcket.

 

5. Vibrationer vid körning

Vibrerar det när du kör? Stanna bilen och kontrollera vad som är fel, oftast är det däcken som krånglar. Känner du av vibrationer när du kör så är det väldigt viktigt att du kollar upp detta! Det kan vara i princip vad som helst men enligt min goda erfarenhet så är det alltid däck eller hjul som spökar.  Åk och Balansera däck!