Hur fungerar reservtanken i en bil?🤔

Det är en bra fråga, men den är i någon mån fel ställd. Faktum är att försvinnande få bilmodeller, om ens några, någonsin producerats med reservtankar som standard.

Vi känner faktiskt inte till någon.

Det som kan kallas för reservtank är snarare att många bränsletankar har större kapacitet än vad som annonseras. I en del fall utgör bränslereserven någonstans mellan 10-15 procent av tankens totala storlek. Det som kan kallas reservtank fungerar på ett lite annorlunda sätt idag jämfört med hur det gjorde förr. Capiche? fortsätt läs nedan

reservtank illustration

illustration

Reservtankar förr 👴

Ett klassiskt exempel på hur detta fungerade förr får du om du tittar på de bilmodeller som producerades av Volkswagen under 1960-talet. Deras bränsletankar utrustades med två bränsleslangar: en som hade utlopp några centimeter ovanför bränsletankens botten, en som hade utloppet i botten av bränsletanken. I grundläget kördes bilarna tills dess att bränslet nådde en nivå då det inte längre nådde det första utloppet.

Bilen stannade och föraren kunde då vrida på ett reglage som öppnade det undre utloppet. Det kvarvarande bränslet var då tillräckligt för att kunna köra till en bensinstation och fylla på.

Reservtankar nu👧

Det som ligger närmast till hands när det gäller reservtankar idag är en markering som berättar för dig att nu är det bara ”så och så många liter kvar”, eller ”så många kilometer har du kvar att köra”. En relevant fråga att ställa i sammanhanget är snarare hur långt du kan fortsätta köra efter att bilen varnat för att tanken är tom. Svaret beror förstås på flera faktorer.

Dels hur stor bränsletanken är, men också hur bränsleeffektiv din bil är. Många uppskattar att en genomsnittlig bil kan köra någonstans mellan 5-10 mil på ”tom” tank. Det är dock ingenting att rekommendera, särskilt inte om du befinner dig någonstans mitt i ödemarken. Det kan bli en lång promenad. 

Conclusion: Tanka så fort du kan när bilen ber om det! 

Bilar som har däck med lågt rullmotstånd drar mindre bensin