Flytta bilen som är inblandad i olycka – vad gäller?😱

Om din bil och/eller du själv varit involverad i en olycka och bilen är stående på vägen – när har du då rätt att flytta den? Det finns flera regler som gäller och vi ska kika närmare på dem.

trafikolycka skada

Illustrerar en krockad bil

Flytta bilen vid olycka – ja eller nej?

Om din bil står på vägen och ingen annan har kommit till skada, då får du flytta bilen.

 
*Detta för att fordonet annars kan hindra andra fordon från att köra förbi, alternativt köra in i bilen eftersom den skadade bilen kan utgöra en fara.
 

Finns det risk för andra fordon = FLYTTA!

Om en person som är inblandad i olyckan å andra sidan är skadad eller har omkommit får du enbart flytta din bil om den anses som en risk för andra fordon, det vill säga andra fordon kanske riskerar att köra in i bilen och så vidare. Flyttar du bilen om en person har kommit till skada så kan personen skadas ytterligare eller ambulanshjälp kan få svårare att komma fram.

Flytta därför inte bilen helt apropå om du hamnat i en ordentlig olycka där människor är fysiskt lidande så tillvida din bil inte utgör risk för medtrafikanter. Vänta på klartecken!

Vad händer om du får stopp på bilen?

Om incidenten istället gäller ett motorstopp vid vägkanten eller liknande, ska du försöka flytta bilen genom att putta den in mot vägrenen så mycket det går och sedan vänta på bogseringshjälp. Bilen ska stå på en säker plats och det ska även du själv eftersom ett stopp mitt på vägen kan leda till olycka.

Varna!

Tänk även på att varna genom att sätta ut en varningsskylt vid vägen så att andra fordon ser det. Sätt även på varningsblinkers. När du sedan lämnat bilen och lyckats få in den mot vägkanten ska du genast larma så hjälp är på väg.

Kör försiktigt nu!