Energimärkning däck

Energimärkning av däck till personbilar visar bränsleeffektivitet, väggrepp och buller (ljud). Alla däck som säljs i Europa måste ha denna märkning. Genom att ha märket så kan konsumenten se och jämföra olika däck enklare.

Denna märkning kom för personbilar 1 november 2012. (Detta omfattar också lätta lastbilar och bussar) Skalan går från A till G och visar däckets energiklass. Bokstaven A är det bästa och G är det sämsta betyget. 

En bilist sparar i genomsnitt ca 1700 kr per år

Energimärkning däck

Vad ger själva energimärkningen kunden? Vad får det för fördelar?tänk

  • Bättre information om däcket och dess egenskaper.
  • Symbolerna visar däckets energimärkning.
  • Ett lägre mått ger minskade bränsleutgifter.
  • Du bidrar till miljön.

OBS: Däck som inte omfattas av energimärkningen är dubbdäck, reservdäck och begagnade däck.

Hoppas att informationen var till hjälp! Vi har också vid ett tidigare skede lagt upp alla däckmärkningar.

”Energimärkning däck” – värt att satsa på?

Många söker efter ämnet ”energimärkning däck”. På ABS Wheels har vi därför valt att uppdatera den här guiden 2020-02-04 för att berätta mer om just energimärkta däck.

Gröna energimärkta däck ger en sparsam och hållbarare miljö. De drar ner dina utgifter med ca 1700 kr per år enligt Energimyndigheten. Enligt EU lär det spara upp till 5% av den totala bränsleanvändningen vilket leder till att koldioxidutsläppen minskar.

Att det minskar andelen skadliga partiklar är något vi alla känner till men sparar det verkligen 1700 kr? På ABS Wheels vågar vi ifrågasätta detta. Kan det verkligen spara så mycket pengar? Är inte märkningen något som gör att andra större aktörer tjänar mer pengar?

Du som köper nya däck har väl sällan tagit en funderare över bränsleförbrukningen? Många tänker äsch det rör sig om några enstaka kronor per månad. 

Enligt Energimyndigheten kan energimärkta däck spara upp till 20% av bränsleförbrukningen.

Nja låter långsökt?  Vad tycker ni själva?

 

Håller du med ABS Wheels?

https://www.youtube.com/watch?v=Mla2Gmxlc4c

Håller du med ABS Wheels?