DU KÖR EN BIL SOM ÄR UTRUSTAD MED FRIKTIONSDÄCK. VAD MEDFÖR DETTA JÄMFÖRT MED SOMMARDÄCK?

Den eviga frågan som ställs till alla som är på jakt efter körkortet…

Många undrar vad skillnaderna är mellan att ha friktionsdäck och vanliga sommardäck på bilen. Sommardäck är de däck du ska ha på bilen då det inte råder vinterväglag. Enligt lag ska du ha sommardäck monterade på bilen mellan 31 mars och 30 november. Om du har friktionsdäck får de sitta på året runt.

Det är alltså tillåtet att köra på friktionsdäck året runt, dessa kallas även ibland för året runt däck eller dubbfria däck. Dessa däck är en typ av däck som innehar tillräckligt bra egenskaper för att vara godkända som vinterdäck. Du får enligt lag åka runt med friktionsdäck på sommaren – Även om det inte är så bra.

Dessa däck har ett annat typ av däckmönster än sommardäck. De fungerar bland annat sämre på vattenplaning. Ett friktionsdäck har även en mycket längre bromssträcka än vad vanliga sommardäck har. Däcket i sig har dessutom en annan typ av gummiblandning som slits ut mycket snabbare när det är varmt. Om du vill känna dig säker på vägarna under sommartid, så är ett vanligt sommardäck att föredra framför ett friktionsdäck.

PS: Orkar du inte läsa allt? kolla svaret på videon

 

 

 

mclovin körkortViktig information (bra att veta)

Det finns idag många däcktillverkare och därmed många olika sorters sommardäck. De besitter ofta liknande egenskaper. Dock är vissa av dem tillverkade för specifika ändamål. En del sommardäck fungerar bäst för att motverka vattenplaning medans andra har en huvudfokus på bromsverkan.

Om du kör en bil som är utrustad med friktionsdäck, så är den enda fördelen med det egentligen att du inte behöver byta mellan vinter och sommardäck. Dock är det att rekommenderat att byta varje säsong, då ett sommardäck har bättre egenskaper för  sommartid och ett vinterdäck för vintertid. Logiskt?

Nästa fråga är…

Måste samtliga däck på en personbil vara av samma typ?

Svaret är ja! Du kan alltså inte köra med två dubbdäck och två sommardäck, du bör ha samma typ av däck runt om. Risken för böter är stor om du åker fast. Är jag en trafikfara om jag kör med olika däck runt om? ja!

Du kör en bil som är utrustad med friktionsdäck.vad har dessa för effekt?

En bil med friktionsdäck har en bra effekt på sommar och vinterväglagar men den presterar bäst på vintern. Ett friktionsdäck är ett dubbfritt vinterdäck som skapats främst för att köras på vintern, däcket har asymmetriska mönster och saknar dubbar. Effektmässigt är dessa däck sämre om man jämför med dubbdäck. Oavsett vad forskning säger så kan vi stå för det med 38 års erfarenhet i bagaget.

Här ser du sommar vs friktion

Sommar

Friktion

Företag du kan besöka om du är på jakt efter fler frågor

körkort  &  körkortonline

Vill du se svaret på fler frågor?