Det blir en kall vinter nu i november!

Bor du i Sverige och äger en bil så känner du säkert till våra stenhårda vintrar med kyla is och snö. I år förväntas ”El Niño” komma till Sverige.

Just därför har jag valt att skriva lite om vad du kan göra för att klara av denna vinter som väntas komma i november månad år 2018.

 

Vinterdäck, vad ska jag välja?

Du bör tänka på slitbanemönstret och designen som däcket har, Nokian dubbdäck ett däck vars slitbanemönster slår alla tvivel om en osäker vinterkörning. Bara genom att kolla på klippet så förstår ni hur mycket Nokian tyres kämpat för att ta fram det absolut bästa vinterdäcket på marknaden! Om du valt att inte köpa Nokians vinterdäck så bör du åtminstone kolla på däckets egenskaper såsom typ, storlek, hastighetskategori och belastningsindex innan du gör ditt köp.

Goda råd för dig som kör i Sverige

Se till att installera alla fyra däck hos en däckverkstad, bor du i Märsta så kan du besöka oss på Turbingatan 13 i Arlandastad. Vi tar självklart också emot kunder från alla möjliga områden i Sverige, exempelvis Stockholm och Uppsala ligger endast 20 minuter ifrån oss.

Sverige

Blanda inte däck!

Blanda inte dina däck, se till att köra med dubbdäck eller friktionsdäck, blanda inte dessa och kör absolut inte med halvgamla däck tillsammans med nya. Tyvärr är många dumsnåla och gör detta idag vilket på sikt kostar mer för plånboken. Byt alla 4 däck på en gång!

Begagnade vinterdäck?

Har du begagnade vinterdäck? Se till att kontrollera dessa ordentligt så att det verkligen håller en vintersäsong till. Är du osäker kan du alltid komma in till oss för en kostnadsfri undersökning! Slitna däck har sämre slitbanor och får därmed mindre grepp på ytor, speciellt på is och snö.

Däcktryck under vintern

Se till att övervaka däcktrycket, är det jätte kallt så kommer ditt däcktryck att minska och därmed förbruka mer bränsle. Har det gått för långt så kan det också påverka din säkerhet på vägarna! Det spelar alltså ingen roll om du kör med gamla vinterdäck eller nya båda dessa har samma risk när det gäller minskat däcktryck, Allround däck även kallade ”friktionsdäck” sjunker också i samband med kalla vinterförhållanden.

Tänkt köra utan dubbar?

Har du tänkt köra med allround däck, dubbfria vinterdäck och friktionsdäck så ska du absolut ha detta i åtanke; DET ÄR INTE LIKA SÄKERT SOM ETT DUBBDÄCK. Källa

Nu gäller detta givetvis inte alla, det beror helt på var du bor i Sverige och hur pass säkert du kör.

Gör gärna vårt gratis test här

DÄCKVÄLJARE:

Däck Tips!

Att minska däcktrycket för att öka dragkraften funkar inte. Att köra med för lågt lufttryck är också farligt. Förberedd därför med följande:

*Kolla alla elektriska system och speciellt bilbatteriet så att den inte är för gammal.

*Kontrollera dina bromsar, speciellt nu innan vintern.

*Se till att kolla mönsterdjupet för dina vinterdäck

*Kolla avgassystemet så att det inte finns läckage.

*Byt ut dina vindrutetorkare och spolarvätska till något mer vinter anpassat, med andra ord snåla inte med det billigaste produkterna.

Något som kan komma till användning under vintern 2015 och 2016!

*Snöskyffel, Uppstår problem så kan du alltid ta fram den.

 

*Snöborste, Bra att ha för att borsta rent rutan ifrån snö.

 

*Isskrapa, Behövs och är bland det mest använda redskapen på morgonen, en riktig morgonhjälte som kaffet!

 

*Hjälpkablar, ”You are never to SAFE”

 

*Ficklampa, låt säga att du hamnar under en grotta och behöver hitta hjälp.

 

*Första hjälpen kit, detta ska man alltid ha oavsett väder.

 

*Ett extra däck, Välj ett billigt däck här!

Dubbdäck