Varför luktar däcken bränt?

Att däcken luktar bränt är något som du absolut vill undvika. Det är något som kan göra vem som helst orolig, både för säkerheten på dina däck, och på grund av det höga priset för nya bildäck.

Du som upplever att ett eller flera av dina däck blir väldigt varma och luktar bränt, borde ta itu med problemet på en gång. Det här är vad du behöver veta om problemet.

Gör du en ”Burnout” så lär det garanterat lukta bränt gummi.

Är det verkligen däcken?

Först måste du säkerställa att det är just däcken som luktar bränt, och inte något annat. Detta eftersom det kan vara något mer seriöst såsom drivremmen på din bil. Om du inte fixar det på en gång kan remmen eventuellt slitas sönder. Kolla därför under huven och se till att det inte är där lukten kommer.

varför luktar däcken bränt

Inspektera däcken om det luktar ”bränt gummi”

Om det luktar som bränt gummi är det förmodligen något som trycker sig mot däcken eller eventuellt bromsarna. Inspektera därför både däcken och det runt omkring för att se om det finns något som rör sig mot gummit. Friktion leder till värme, vilket i sin tur leder till lukten av ”bränt gummi”.

Tänk dig att du gör en burnout, då brukar lukten komma fram på alla däck. Men kör du lugnt och upplever lukten så är det något annat som spökar, åk i så fall in till en verkstad.

Exempel på material som kan fastna under bilen eller på däcken är plastpåsar, oljor och dylikt. När bilen och däcken väl hettar upp kan dessa material brännas och leda till en obehaglig lukt. Kolla om plast sitter fastbränd under bilen eller på däcken.

När behöver du söka hjälp?

Om du upplever att däcken luktar bränt behöver du först säkerställa att det inte är något viktigare som gett upphov till lukten, exempelvis drivremmen eller bromsarna. Därefter borde du inspektera bilen för att se om det finns något som fastnat på eller runt däcken som gett upphov till lukten. Om du inte kan identifiera något särskilt som lett till däcken behöver du ta in bilen på lagning, eller helt byta däck. Lycka till med lagningen!