Bultmönster / Bultcirkel

Bultmönster även kallad bultcirkel är till för att tala om hur många bultar som används, samt vad det är för cirkeldiameter eller bultdiameter. Ett bultmönster anges som exempel ”5×112″ eller ”5/112”. Siffan 5 anger antalet bultar och 112 är siffran som talar om bultplaceringens cirkeldiameter. Du måste veta vad du har för bultmönster när du ska byta fälg eller hjul, så att du köper det som passar din bil.

Olika typer av bilar och modeller har olika bultmönster. För att ta reda på vad du har för bultmönster, så finns det idag flera guider som man kan använda sig av. Du kan även själv mäta din bultcirkel på ett enkelt sätt.

Här ser du måtten till din bil 

Bultcirkel / bultmönster med 5 bultar

När det gäller att mäta bultcirkel på en fälg med 5 bultar, så går det inte att göra på samma sätt som en med 4. Det eftersom det är ett ojämnt antal och därmed sitter de inte mitt emot varandra eller mot centrum. Du kan istället mäta från ytterkanten av ett hål till center av ett annat hål som är längst ifrån startpunkt. Ett mer precist sätt att mäta 5 bultar, eller alla ojämna bultar finns, genom att följa en formel. Denna formel finns att hitta på internet, med bilder som visar exakt hur du går tillväga.

Bultcirkel / bultmönster med 6 – 8 bultar

När det gäller bultcirkel på 6 eller 8 bultar, så mäter du på samma sätt som med 4 bultar. Detta sätt att mäta fungerar på alla fälgar med jämnt antal bultar.

Din fälg behöver inte bara ha rätt bultmönster utan du måste även se till att fälgens inpressningsdjup, även kallad ET, och fälgens centrumhål eller navmått vara korrekta. Är ET-måttet inte rätt, så kan fälgen stöta in i bromsok ellerskärmkanten på bilen. Det finns ET-mått som benämns med olika bokstäver. Dessa bokstäver brukar vara L för Low, M för Medium och H för High. Dessa mått brukar vara 0 på Low, 20 mm på Medium och 40 mm på High. Dessa är alla positiva mått, men det är bra om du kontrollerar det exakta måttet, för det kan skilja sig åt. Om du har fel navmått så måste du antingen ha centrumringar eller eventuellt svarva upp fälgens nav.

Det finns idag även de bultmått eller bultcirklar som nämns med tum istället för centimeter. Detta är ganska vanligt hos bilar och fälgar från USA. En tum är lika mycket som 25,4 millimeter. Du måste då konvertera tum till centimeter för att få rätt mått.

Du bör även tänka på måttet

Det är viktigt att du alltid monterar fälgar med samma bultcirkelmått som din bil har. Snarlika mått är inte att rekommendera, för så lite som skillnad på 1 mm kan göra att det blir spänningar i material samt att vibrationer kan uppstå. Det är säkrast både för dig och andra att använda det mått som är för din bilmodell.

En del fälgar passar fler bilar, då de har två olika bultcirklar

bultmönster

Bilden ovan illustrerar det olika bultmönster som finns.

Här illustrerar vi ett exempel med bultmönster / bultcirkel

BULTMÖNSTER FÄLG MED FYRA HÅL

Fälg med fyra bultar

Fälg med sex bultmönster hål

Som ni kan se så är det självaste hålen i fälgen som är det vi kallar för bultmönster.

Hur mäter man bultmönster & Bultcirkel?

Navhål

1. Första steget är att ta ut däcket från bilen och kolla baksidan, då bör det se ut så här.

Så här mäter man ut radien med detta verktyg

2. Eftersom man inte kommer in med ett skjutmått in i fälgen för att mäta navhålet så använder man ett specialverktyg (se bild )

Mäta bultcirkel

3. Sedan mäter du med ett skjutmått. I exemplet ovan så ser du att navhålet mäter 74,09 mm.

Vad passar din bil?

Ladda ner korrekta uppgifter för just din bil genom att klicka på bilmärke nedan. Det här är den enda korrekta källan som 100% visar korrekt bultcirkel/bultmönster & ET mått.

Här ser du måtten på alla bilmärken

OBS att rättsliga åtgärdes vidtas vid plagiat. Vi äger listan till 100% och innehar full copyright samt exklusivitet.

Ladda ner årets däcktest gratis!

Tack för att du tog dig tid att besöka den ultimata bultcirkel guiden som uppdaterades 2018-02-06